Bilim

Casus uydu verileri Antarktika’daki buzların erime riskinin varsayılandan daha yüksek olduğunu gösteriyor

Küresel iklim değişikliğinin özellikle dünyanın buz rezervleri üzerinde olumsuz bir etki yaptığı pek çok kişi tarafından kabul edilmiş durumda. Örnek olarak, ortalamanın üstünde seyreden sıcaklıklar nedeniyle Grönland’daki buzulların boyutu hatırı sayılır bir oranda küçülürken, yayınlanan yeni bir rapor Doğu Antarktika’nın 2020 yılı itibarıyla tamamen buzsuz hale gelebileceği iddiasını ortaya koyuyor. Yapılan çalışma bölgede bulunan devasa buz parçasının iklim değişikliğine olan direncinin daha önce bilinenden daha az olduğunu gösteriyor.

dogu-antarktika-290813

Durham Üniversitesi’nden araştırmacılar Doğu Antarktika bölgesinin sıcaklık değişimine verdiği tepkiyi gözlemlemek için 1963’ten günümüze kadar gelen uydu görüntülerini incelediler. Dünyadaki en geniş buz kütlesi olan Doğu Antarktik’in kalınlığı bazı bölgelerde 4 kilometreyi aşarken, bu kütle kıtanın tamamından daha uzun yükseltiler barındırıyor. Bu faktörleri ve bölgenin aşırı soğuk hava koşullarını değerlendiren pek çok araştırmacı bölgenin Grönland veya Batı Antarktika’nın maruz kaldığı erimeye maruz kalmadığı yönünde bir fikir edinmişti.

Ancak yapılan yeni araştırma bu fikrin yanlışlığını ortaya koyuyor. 175 buzula ait 300 uydu görüntüsünü inceleyen Durham Üniversitesi araştırmacıları, bu buzulların dış bölgelerinin atmosferik serinleme ve ısınmaya verdiği tepkiyi gözlemlemeye çalıştı. 40 yılı aşkın bir süreyi inceleyen araştırmacılar, buzulların gerçekte iklimdeki değişimlere duyarlı olduğu sonucuna vardı. Çalışmanın yazarlarından biri olan Chris Stokes bu durumun kendileri için de büyük sürpriz olduğunu belirtti ve bu kadar hızlı ve senkronize değişimler görmeyi beklemediklerini ifade etti. Stokes buzulların küresel serinlemeye de ısınmaya verdiği kadar hızlı tepki verdiğini ve buzul miktarının hızlı biçimde arttığını dile getirdi.

Doğu Antarktika’nın izole doğası bölgedeki buz kütlelerine dair araştırmaların sayısının düşük kalmasına neden olurken, Durham Üniversitesi ekibi bu durumun değişeceğini umuyor. Bölgedeki buz miktarı göz önüne alınınca, yaşanacak bir erimenin dünya su yollarını belirgin biçimde tehdit etmesi ihtimaller arasında yer alıyor.

İlgili >> Nature