NASA tarafından uzaya gönderilen insansız araç Cassini, 10 yıldır Satürn’ün uydusu Enceladus’u keşfediyordu. Bu uzun keşif süreci nihayet tamamlandı ve uzay aracı, Enceladus üzerindeki son alçak uçuşunu geçtiğimiz cumartesi günü gerçekleştirdi.
Cassini, bu “alçak uçuş” esnasında Enceladus yüzeyinin yaklaşık 5 bin kilometre üzerinden geçti. Daha önceki alçak uçuşlarında Satürn’ün buzlu uydusunun ısı haritasını çıkaran araç, gezegenin yıllarca süren kışının yardımıyla ideal koşullar altında çalışma yürütebilmişti.
Cassini, Enceladus görevini tamamlamasıyla birlikte emekliliğe biraz daha yaklaşmış oldu. Önümüzdeki dönemde Satürn’ün dış halkalarını keşfe odaklanacak araç, sonrasında rotasını iç halkalara çevirecek.
Cassini, 2017’de Satürn yüzeyine düşerek macerasını tamamlayacak. Bu son kulağa biraz hazin gelse de, uzay aracının yolculuğunun oldukça uzun ve verimli geçtiğini kabul etmek gerekiyor. 1997’de uzaya gönderilen araç, Güneş Sistemi’nin önemli bir kısmını arşınladı. Venüs, Jüpiter ve bir asteroid, uzay aracının yolculuğu esnasında uğradığı diğer duraklar arasında bulunuyor. Yeni Satürn uyduları keşfeden ve görelilik teorisinin bir kez daha doğrulanmasına yardımcı olan araç için önümüzdeki bir-iki yılı “zafer turu” şeklinde tanımlamak yanlış olmayacaktır.