İncelemelerManşetler

Casper VIA V6 ve V6X İncelemesi

casper-via-v6-v6x-inceleme-00006

Akıllı telefon pazarında giriş ve orta segmentte büyük bir rekabet var ve burada küresel oyuncuların yanı sıra yerel markaların da iddialı ürünlerini görüyoruz. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarıyla yıllar boyu hayatlarımızda yer etmiş olan Casper da VIA serisi Android telefon ve tabletleriyle pazardan pay kapmaya çalışıyor. Casper’ın bir süredir piyasada olan VIA V6 ve VIA V6X akıllı telefonları kullanıcılara uygun fiyatlarda tatmin edici Android deneyimleri sunmayı hedefliyor. Tasarımları birbirinin aynı olan, sadece ekran büyüklükleri ve buna bağlı olarak pil kapasiteleri değişen Casper VIA V6 ve VIA V6X ile ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

casper-via-v6-v6x-inceleme-00005casper-via-v6-v6x-inceleme-00019casper-via-v6-v6x-inceleme-00020casper-via-v6-v6x-inceleme-00008casper-via-v6-v6x-inceleme-00025casper-via-v6-v6x-inceleme-00026Ekran büyüklüklerinin farklılığı yüzey alanında ve gövde kalınlığında farklılık getiriyor. Bunun dışında Casper VIA V6 ve V6X kardeşlerin görünüşleri birbirinin aynı. Ön tarafta, ekranın altında ve üstünde hatırı sayılır miktarda alanın bulunduğunu görüyoruz, ancak ekranın uzun kenarlarını saran çerçeveler nispeten daha dar. Hem V6 hem de V6X’i tek elle rahatlıkla kavramak mümkün. Ekranın altında herhangi bir fiziksel tuş veya kontrol yer almıyor, ekran üstünde Casper logosu, ahize hoparlörü ve 5 megapiksel kamera yer alıyor.

Casper VIA V6’nın 143.5 x 72.1 x 7.5 mm.’lik boyutlarına ve 119 gr. ağırlığına karşılık Casper VIA V6X’in 156 x 78 x 8.3 mm.’lik boyutları ve 154 gr. ağırlığı mevcut. Her iki telefonun da kendi büyüklük sınıflarına göre ergonomik tasarımları ve makul ağırlıkları olduğunu söyleyebiliriz. Cepte taşıma konusunda VIA V6’nın zaten bir sorunu yok, daha büyük ekranlı VIA V6X için de bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

VIA V6X’in önünü sağlam bir ekran camı kaplıyor. Bu ekran camı plastik ön yüzün kenarlarında plastik gövdeyle buluşurken arka yüzey deri görünümlü kapakla tamamen örtülüyor. Sağ ve sol kenarlarda ise metal şeritleri görüyoruz. Metal şeritler sayesinde her iki telefonun biraz daha ince göründüğünü belirtmekte fayda var.

VIA V6 ve V6X’in alt kenarında microUSB portu ve mikrofon, üst kenarında 3.5 mm. kulaklık jakı yer alıyor. Sol kenarda herhangi bir giriş, çıkış veya tuş yer almıyor. Sağ kenarda ise ses tuşlarını ve güç butonunu görüyoruz. Arka kapakları kaldırdığımızda, her iki telefonda bazı farklılıklar görüyoruz. Örneğin Casper VIA V6’da sabit, kullanıcı tarafından yerinden çıkarılamayan bir pil varken, VIA V6X’in pili çıkarılabilir şekilde tasarlanmış. VIA V6’da microSD ve microSIM kartları her iki kenarda konumlandırılmışken, VIA V6X’te bunların pilin hemen üstünde olduğunu ve erişmek için de pilin yerinden çıkarılması gerektiğini görüyoruz. Her iki telefonda da sol üst köşede 13 megapiksel kamera, bunun hemen yanında da flaş yer alıyor.

Casper VIA V6’da 5 inç, VIA V6X’te ise 5.5 inç IPS ekranlar bulunuyor. Her iki ekranın da çözünürlüğü 1280 x 720 piksel. VIA V6’nın ekranı daha küçük olduğu için doğal olarak yazılar ve grafikler daha keskin. Bunun dışında parlaklık, görüş açıları, renk canlılığı konusunda her iki ekranın birbirinden farkı yok gibi görünüyor. Ekran parlaklıkları ortamın ışık yoğunluğuna göre otomatik olarak ayarlanabiliyor, bu durum güneş ışığı altında da rahat bir kullanım imkanı sağlıyor.

Her iki telefonda da 1.2 GHz dört çekirdekli Snapdragon 410 yongaset bulunuyor. Adreno 306 GPU’nun da dahil olduğu bu yongasete 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza eşlik ediyor. microSD kart yuvası sayesinde kapasitesi 64 GB’ye varan bellek kartlarını telefonlara takmak, bu şekilde depolama alanını daha da artırmak mümkün.

AnTuTu ve GeekBench 3 benchmark testlerinde Casper VIA V6 ve V6X’in Snapdragon 410 işlemcili diğer telefonlarla aynı seviyede puanlar aldığını görüyoruz. Pratikteki deneyim de bu puanların yansıması olarak nitelendirilebilir. Hem VIA V6 hem VIA V6X internette gezinme, sosyal ağ uygulamalarını kullanma, ofis dokümanlarını görüntüleme ve düzenleme gibi günlük rutin işleri rahatlıkla görmenize olanak sağlıyor. Ayrıca her iki telefonda da kullanıcı arayüzünde gezinti takılma olmaksızın yapılıyor. Kısacası VIA V6 ve V6X belki performanslarıyla mükemmeli sunmuyor, ancak sahiplerinin başlarını ağrıtmayacakları gerçek.

Pil tarafına baktığımızda VIA V6X’in boyutlarına bağlı olarak biraz daha avantajlı olduğunu görüyoruz. VIA V6’da 2400 mAh kapasiteli pil bulunurken VIA V6X’te 2820 mAh kapasiteli pil görüyoruz. Katalog değerlerine baktığımızda V6’nın tek bir şarjla 11 saate kadar 3G, 18 saate kadar 2G konuşma süresi, ayrıca 168 saate kadar da bekleme süresi sunduğunu görüyoruz. V6X ise 3G ve 2G’de sırasıyla 21 saat ve 28 saat görüşme, aynı zamanda 210 saate kadar bekleme sürelerini sunuyor.

Kablosuz bağlantı tarafında Casper VIA V6 ve V6X telefonlar bir Android telefonundan beklenenleri karşılıyor. 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS’in yanı sıra 3G ve 4G destekleri de Casper VIA V6 ve V6X tarafından sunuluyor. Katalog bilgilerine baktığımızda VIA V6 ve V6X’in 2600 MHz LTE frekansını desteklediği görülüyor.

casper-via-v6-v6x-inceleme-00010casper-via-v6-v6x-inceleme-00009casper-via-v6-v6x-inceleme-00012Hem Casper VIA V6 hem de Casper VIA V6X Android 4.4.4 KitKat ile yüklü olarak geliyor. Bu telefonların ilerleyen zamanlarda Android Lollipop güncellemesini almasını bekleyebiliriz. Kullanıcı arayüzünde Casper’ın özelleştirmelerini görüyoruz. Özel duvar kağıtları, ikonlar ve araçlarla Casper’a özgü bir kullanıcı deneyimi sunuluyor. Öte yandan VIA V6 ve V6X’te standart bir uygulama menüsü görmüyoruz. Bunun yerine bütün uygulama kısayolları ana ekranda bulunuyor. Ana ekranlarda bileşen ve uygulama kısayollarını bir arada kullanacak şekilde düzenleyebilir, böylelikle kendi işinize gelen, hayatınızı kolaylaştıran bir ana ekran panel düzeni elde edebilirsiniz.

Geri, ana ekran ve çoklu görev navigasyon kontrollerini ekranın alt kısmında görüyoruz. Çoklu görev ikonuna dokunduğunuzda ulaşacağınız son uygulamalar ekranı Casper’a özel, uygulamaların ekran görüntülerinin küçük resimlerini değil, uygulamaların kısayol ikonlarını listelenmiş hâlde görüyoruz. Ancak bunun yanında bir de RAM’deki gereksiz verileri hızlı şekilde temizlemeyi ve performans artırmayı sağlayan aracı da bu ekranda görüyoruz. Bu, oldukça kullanışlı görünüyor.

Casper VIA V6 ve V6X’te Google’ın Chrome, Gmail, Google+, Haritalar, YouTube, Fotoğraflar, Hangouts gibi uygulamaları ön yüklü olarak sunuluyor; bunlar ana ekranda Google klasörü altında listeleniyor. Bunun dışında Casper Ssinema uygulaması Casper’ın seçtiği filmlerle hazır şekilde bekliyor. Ses Kaydedici, Fener, Hesap Makinesi, Not Defteri, Taşınabilir Ortak Erişim Noktası gibi araçlar, WPS Office ofis uygulaması da V6 ve V6X ikilisinde önceden yüklü olarak sunuluyor. Daha fazla uygulamayı da Google Play Store’dan indirebilirsiniz.

Hem Casper VIA V6’da, hem de VIA V6X’te ekranın sağ kenarında, kullanıcı arayüzünün en üstünde daima görünür şekilde duran bir buton dikkatinizi çekecektir. Bu butonu ekranın herhangi bir kenarına veya köşesine parmağınızla sürükleyerek istediğiniz gibi taşıyabilir, böylelikle VIA V6 ve V6X’in en çok kullanılan navigasyon kontrollerine veya seçtiğiniz en sık kullanılan uygulamalara telefonu elinizde oynatmaya gerek kalmadan, tek parmak hareketiyle erişim şansı yakalayabilirsiniz. Butona dokunduğunuzda dışa doğru genişliyor, yarım daire hâlini alıyor. En çok kullandığınız beş uygulamanın kısayolunu seçerek buraya yerleştirebilirsiniz. Ayrıca ekran görüntüsü alma veya kilit ekranına geçiş gibi işlevleri de buradan gerçekleştirebilirsiniz.

Akıllı Hareketler olarak adlandırılan çeşitli hareketleri etkinleştirerek Casper VIA V6 ve V6X’i daha rahat şekilde kullanabilirsiniz. Çağrı susturma, hoparlöre alma, doğrudan arama kabulü, doğrudan arama, temassız kamera çekimi, temassız gezinme gibi işlevler için tanımlanmış çeşitli hareketler mevcut. Engelleme Modu da çeşitli aramaları ve bildirimleri engelleme, yalnızca sizin izin verdiğiniz kişilerin erişmesini sağlıyor.

casper-via-v6-v6x-inceleme-00027

Casper VIA V6 ve VIA V6X modellerinin her ikisinin de arkasında 13 megapiksel, önünde de 5 megapiksel kamera yer alıyor. Otomatik odaklama, LED flaş, ekrana dokunarak istenen noktaya odaklama, HDR, art arda 50 çekimle çalışan Hızlı Çekim modu gibi özellikler arka kameraya ait. Ayrıca arka kamerayla 1080p Full HD video kaydı yapılabiliyor.

VIA V6 ve VIA V6X’te yüklü olarak sunulan Kamera uygulamasının basit olduğu söylenebilir. Sağ kenarda çekim tuşu, fotoğraf ve video özellikleri arasında geçiş düğmesi ve galeri kısayolu bulunuyor. Sol kenarda ise kamera değiştirme, flaş, çekim modu, ayarlar gibi kontroller mevcut. Ön kamera için de keskinlik, gözler, cilt gibi yüzde çeşitli oynamalar yapmayı sağlayan güzelleştirme modu VIA V6 ve V6X’te bulunuyor.

Arkadaki 13 megapiksel kamerayla çekilen fotoğraflara baktığımızda ortalama sonuçlar elde edildiğini görüyoruz. Işığın yeterli olduğu ortamlarda, güneşli havalarda yapılan çekimlerde parlak ve canlı fotoğraflar elde ediliyor. Ne var ki, detaylar konusunda VIA V6 ve V6X ikilisi biraz zayıf kalıyor. Makro çekimlerde her iki telefonun kamerası da iyi işliyor, netliği iyi şekilde ayarlıyor. Gece çekimlerinde ise vasat aşılamıyor, çekim sırasındaki hafif titremeler bile görüntünün bulanıklaşmasına neden oluyor. Ayrıca gürültünün etkileri de çekilen gece ve loş ışık fotoğraflarında hissediliyor.

Casper VIA V6 piyasada 800-850 TL arasında alıcı bulurken, VIA V6X ise yaklaşık 999 TL civarında bir fiyattan satışa sunuluyor. Her iki telefon da işlemci, kamera, pil ve diğer unsurlar bakımından kendileri için verilen paranın karşılığını veriyor. Hangisini seçmeniz gerektiği sorusuna sıra gelecek olursa, 5 inç ekranlı VIA V6 biraz daha cazip görünüyor. Bu şekilde daha küçük olmasına rağmen daha yüksek piksel yoğunluklu bir ekranın deneyimi yaşayabilirsiniz. Öte yandan taşınabilirlik konusunda da VIA V6 biraz daha avantajlı görünüyor. Tabii ki, tercihiniz büyük ekrandan yanaysa, VIA V6X piyasada bulacağınız en uygun fiyatlı büyük ekranlı telefon seçeneklerinden biri olarak değerlendirilebilir. Her iki telefonun kutusundan özel kılıf ve ekran koruyucu jelatinlerinin de çıkması sevindirici olarak değerlendirilebilir. Bu arada umarız ki, Casper çok yakında bu telefonlara Lollipop güncellemesini de sunsun.