Casper VIA serisini sürekli yeni ürünlerle daha da zenginleştiriyor. Daha önce teknik özellikler bakımından optimuma odaklanan Casper’ın giderek tasarıma daha fazla önem verdiğini görüyoruz. Casper VIA V9 metal gövdesiyle epey hoşumuza gitmişti. Casper VIA V10 ile birlikte tasarım açısından çıtanın biraz daha yükseltildiğini görüyoruz. Sadece 5.1 mm. kalınlığa ve 98.8 gr. ağırlığa sahip gövdesiyle tüy gibi hafif ve ince bir telefon olan, bununla birlikte 4.8 inç 720p ekran, Snapdragon 410 işlemci, 8 megapiksel arka kamera, 5 megapiksel ön kamera gibi, orta segment Android telefonlarda gördüğümüz teknik özelliklere sahip Casper VIA V10 ile ilgili merak ettiklerinizi yazının devamındaki incelememizde bulabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Video: Casper VIA V10 kutusundan çıkıyor
Tasarım
Casper VIA V10 görünüş açısından üst sınıf Android telefonlardan farksız bir tasarıma sahip. Biraz iPhone 5s, biraz Sony Xperia Z3 havasını hissetmek mümkün. Önde ve arkada bulunan iki adet Gorilla Glass 3 camın arasında metal çerçeve bulunuyor. Metal çerçeve cihazın kenarlarını boydan boya sarıyor. Kenarların ön ve arka cam plakalarla geçişinde de yivlenmiş yüzeyi görüyoruz. Yukarıda belirttiğimiz gibi, sadece 5.1 mm.’lik kalınlığıyla karşımızda çok ince bir telefon var. Buna karşılık Casper VIA V10 epey sağlam bir telefon. Cepte taşınması durumunda bükülme oluşması gibi bir durum söz konusu değil.
Casper VIA V10 141.9 x 68.1 x 5.1 mm.’lik boyutlara sahip. 4.8 inç ekranı saran çerçeve fazla geniş tutulmamış. Yani yüzey alanı yüksek değil, ayrıca bir de ince profili hesaba katın. Sonuç olarak Casper VIA V10 tek elle rahatlıkla kullanmanız mümkün. Cepte taşırken de VIA V10’un ince ve hafif gövdesinin farkını hissedeceksiniz.
VIA V10’un ön yüzünde 4.8 inç ekran varken, ekranın alt kısmı boş tutulmuş. Üstte 5 megapiksel kamera, ahize hoparlörü ve ışık ve yakınlık sensörleri bulunuyor. Alt kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, microUSB portu, üstte de ikinci mikrofon mevcut. Alt ve üst kenarda metal çerçeveyi bölen plastik şeritler görüyoruz, bunlar anten sisteminin düzgün çalışması için yerleştirilmiş. Sol kenarda ses tuşlarını, sağ kenarda da güç butonunu görüyoruz. Casper VIA V10’un çıkarılabilir kapağı yok, bu nedenle SIM kart yuvası güç butonunun hemen üstüne yerleştirilmiş.
Casper VIA V10’un arkasında 8 megapiksel sensörlü kamera yer alıyor. Sol üst köşeye yerleştirilmiş bu kamera sensörünün yanında da tek LED flaş mevcut. Casper logosunu ve alt kenara yakın şekilde konumlandırılmış hoparlör de arkada dikkat çeken diğer unsurlar arasında bulunuyor.
Donanım ve Performans
Casper VIA V10’un 4.8 inç AMOLED ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. AMOLED teknolojisinin varlığı sayesinde VIA V10 yüksek bir görüntü kalitesi sunuyor. Görüş açıları yüksek, ekranın siyah renk derinliği de bir hayli fazla. Sonuç olarak renkler epey canlı, beyazlar da olması gerektiği sıcaklıkta görünüyor. Dış ortamda da V10’un ekranı rahatlıkla kullanılabilecek yeterlilikte parlaklığı sunuyor. Her ne kadar hızlı ayarlar içinden erişilmese de, VIA V10’un ekran parlaklığını ortamdaki ışık şiddetine göre otomatik olarak ayarlamak mümkün oluyor.
Cihazın içindekilere göz attığımızda Qualcomm’un 1.2 GHz dört çekirdekli Snapdragon 410 MSM8916 yongasetinin tercih edildiğini görüyoruz. 2 GB RAM, 16 GB dahili hafızanın bulunduğu Casper VIA V10’da microSD kart yuvası yer almıyor. Bu donanım paketinin benchmark testlerinde ortaya koyduğu performansa baktığımızda, daha önce test ettiğimiz diğer Snapdragon 410 işlemcili akıllı telefonlardakiyle aynı çizgide performans görüyoruz.
Casper VIA V10’un kullanıcı arayüzünde geçişler pürüzsüz ve düzgün; uygulama açılışlarında da bekleme durum söz konusu değil. Yani cihaz orta veya düşük yüklü işlerde herhangi bir sorun çıkarmıyor. Tabii ki, birden fazla uygulama açtıkça ve bellek dolmaya başlayınca ufak tefek takılmalar görülebilir, bunları da normal karşılamak gerekiyor. Ancak 999 TL’lik fiyata sahip bir akıllı telefon için beklenen seviyede bir performans sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, A-GPS destekli GPS’i görüyoruz. HSDPA desteğine ek olarak Casper VIA V10’un 800, 1800 ve 2600 MHz LTE bantlarını da desteklediğini görüyoruz. Yani karşımızda 2016 başlarında faaliyete geçecek 4G servislerine hazır bir akıllı telefon bulunuyor. Casper VIA V10’da ışık, hareket, yakınlık, manyetik, ivme, yön gibi farklı sensörlerin bulunduğunu da belirtelim.
VIA V10’un ince gövdesinin içinde 2000 mAh gibi, nispeten yüksek kapasiteli sayılabilecek bir pil bulunuyor. Bu pil sekiz saate kadar konuşma ve 160 saate kadar bekleme süresi sunuyor. Pratikteki kullanıma göre konuşacak olursak, VIA V10’un pili normal yoğunluklu bir kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarabilecek kapasiteye sahip. Bunda nispeten düşük çözünürlüklü AMOLED ekranın ve Snapdragon 410 gibi orta seviye bir işlemcinin kullanılmasının rolü var. Kısacası, Casper VIA V10 pil tüketimi konusunda sahiplerinin başını ağrıtmayacaktır.
Casper VIA V10’un arkasındaki küçük hoparlöre gelecek olursak. Küçük ve ince hoparlör yüksek sayılabilecek şiddette ses çıkışı sağlıyor. Öyle ki, en yüksek seviyede seste VIA V10’un arkasının fazlaca titreştiğini parmağınızı bu bölüme dokundurduğunuz takdirde hissedebilirsiniz. Ancak VIA V10’u bir yüzeye, arkası içe bakacak şekilde bıraktığınızda, hoparlör çıkışı kapanıyor ve ses seviyesi neredeyse yüzde 85 seviyesinde azalıyor. Casper, VIA V10’un düz yüzey üzerinde oynama yapmadan durmasını sağlamak adına hoparlörden fedakârlık etmişe benziyor. Halbuki hoparlörün iki yanına yerleştirilebilecek iki küçük topuz ile ses çıkışı için bir boşluk oluşturmak mümkün olabilirdi. Tabii ki, Gorilla Cam bunu yapmaya ne kadar izin verirdi, orası ayrı bir tartışma konusu.
Yazılım
Casper VIA V10’da Android 5.0.2 Lollipop çalışıyor. Bunun üstünde Casper’ın özel My Launcher ana ekran uygulamasını görüyoruz. Bu arayüzün iki farklı tema seçeneği mevcut. Genç adını taşıyan tema biraz daha pastel renklerde, gerçekten de genç işi duran ikonlara sahip. Yıldız ise biraz daha şık ve ağır havaya sahip ikonlarla geliyor. Doğrusu ikincisini daha sevdik. Tabii ki, Google Play’dan farklı ana ekran uygulamalarını yükleyip bunları da kullanabilirsiniz.
Yazılım tarafında VIA 10’da daha önce incelediğimiz VIA V90, VIA V6, VIA V6X gibi cihazlardakinden farklı bir deneyim yok. Ayarlar’da Erişilebilirlik içinden etkinleştirilen Hızlı Erişim butonu sayesinde ekran kilitleme, ana ekran, ekran görüntüsü alma gibi işlevlere hızlıca, tek elle kullanırken bile kolaylıkla erişebilirsiniz. Buna ek olarak Hızlı Erişim butonuna en sık kullandığınız beş uygulamayı da ekleyebilir, kullanıcı arayüzünde sürekli üstte, havada kalan bu butonu kullanarak favori uygulamalarınızı hızlıca açabilirsiniz. Akıllı Hareketler Casper VIA V10’da da mevcut. Çağrı susturma, hoparlöre alma, doğrudan arama gibi işlevleri VIA V10’un ekranına dokunmadan gerçekleştirebilirsiniz.
Casper VIA V10’da Google’ın Gmail, Google+, Chrome, Haritalar, YouTube gibi uygulamaları yüklü geliyor. Bunlara Google klasörü altından ulaşabilirsiniz. Not Defteri, Hızlı Temizlik, Hava, Ses kaydedici gibi Casper tarafından önceden yüklenmiş uygulamalar da mevcut. Ayrıca Casper’ın film portalı Casper Ssinema uygulaması da diğer Casper Android telefonlarında olduğu gibi VIA V10’da da yüklü geliyor. Google Play Store’dan da daha fazla uygulama ve oyunu indirebilirsiniz.
Kamera
Normalde Casper VIA V10 sınıfındaki telefonlarda 5 megapiksel ön kamera ve 13 megapiksel arka kamera görüyoruz. Casper ön kamerada bu piksel kriterine uyuyor, ancak arka kamerada 8 megapikselin yeterli olduğunu düşünüyor. Gerçekten de pratikteki sonuçlar Casper’ın bu seçimini çok da yanlış çıkarmıyor.
Casper VIA V10’un 8 megapiksel arka kamerasının yanında tek LED flaş yer alıyor. Otomatik odaklama, ekrana dokunarak istenen noktaya netleme yapma, art arda 99 çekim yapmayı sağlayan Burst modu gibi özellikleri de ana kameranın desteklediğini görüyoruz. Kamera uygulaması basit bir kullanıcı arayüzüne sahip. Fotoğraf ve video çekim tuşları ekranın sol kenarında bulunuyor. Kamera ayarları için Sony Xperia telefonlarının kamera uygulamasında gördüğümüz tarzda bir gösterim tercih edilmiş. Panorama, profesyonel, gece çekimi, HDR, yüz güzelliği gibi çekim modları da mevcut.
VIA V10’un arka kamerasıyla çekilen fotoğraflar genel olarak tatmin ediyor. Dış ortamda, ışık şiddetinin yeterli olduğu koşullarda çekilen fotoğraflar gayet net ve parlak. Yakın çekimlerde de detayları iyi şekilde yakalamak mümkün oluyor. Gündüz vakti iç mekanlarda çekilen fotoğraflarda da VIA V10’un arka kamerası yeterli aydınlığı sunuyor. Gece çekimlerinde detayların biraz kaybolduğunu görüyoruz. Gürültü yok, ancak çekim yaparken VIA V10’u mümkün olduğunca sabit tutmakta fayda var, yoksa çekimleriniz biraz bulanık çıkabilir. 5 megapiksel selfie kamerasının da yüksek çözünürlüklü, net fotoğraflar çektiğini görüyoruz.
https://www.youtube.com/watch?v=HWKLOk8aceA
Video tarafında 8 megapiksel arka kameranın 1080p Full HD video kaydı yapabildiğini görüyoruz. VIA V10 ile düzgün, yeterli sabitlikte videolar çekebilirsiniz. Eğer dış ortamdaysanız, rüzgar uğultusu videonun biraz gürültülü olmasına neden olabiliyor. Buna rağmen ses kaydının da kaliteli ve düzgün şekilde yapıldığını söyleyebiliriz. Eğer video çekmek gerekirse, Casper VIA V10 işinizi görebilecek yeterlilikte.
Sonuç
Casper VIA V10’un bulunduğu 1000 TL seviyesi fiyat segmentinde kıyasıya bir rekabet var.VIA V10 ile benzer teknik özelliklere sahip birçok Android telefon modelini görüyoruz. Teknik özellikler bakımından konuşacak olursak, Casper VIA V10’un fazla ayırt ediciliğinin olmadığını söyleyebiliriz. Ancak bu telefonun iddialı olduğu alan zaten burası değil. VIA V10 tasarımıyla iddialı olan bir telefon. VIA V10’un tasarımı gerçekten ilgi çekici ve zarif, Casper gerçekten iyi bir iş çıkarmış. İnceliği ise bu telefonun hem rahat kullanılmasını sağlıyor, hem de sizin başkalarının ilgisini çekmenizi sağlıyor. Casper VIA V10’u elinizde veya masada önünüzde gören bir kişi mutlaka bu telefonun tasarımına ilgi duyacak ve size bunu söylemek isteyecektir. Uzun lâfın kısası, Casper VIA V10 tasarımıyla fark yaratmayı ve öne çıkmayı başarıyor.