Pek çok kişinin hafızasına bilgisayar üreticisi olarak kazınan Casper, zamanın değişen ruhuna uyum sağlayarak akıllı telefon üretmeye başlamıştı. VIA Android telefon ailesini düzenli olarak geliştiren ve seriye yeni modeller ekleyen şirket, geçtiğimiz ay VIA E1’in duyurusunu yapmıştı. Bugüne kadar piyasaya sürdüğü telefonlarda yüksek fiyat-performans oranı sunmaya özen gösteren Casper, VIA E1’de ayırt edici özellik olarak güvenliği ön plana çıkarıyor. Parmak izi tarayıcısı barındıran akıllı telefon, şirketin cihaz portföyünde başka bir yaklaşımı temsil ediyor.
Casper VIA E1 görüntüsü itibarıyla orta segment Android telefonların klasik bir temsilcisi gibi gözüküyor. Ancak akıllı telefon elle tutulduğunda geleneksel orta segment cihazlardan farklı yönleri olduğu hemen anlaşılıyor. VIA E1’in metal görünümlü tasarımı, cihaza şık bir hava kazandırıyor. Akıllı telefonun kenarlarını dolaşan metal şerit de bu şık havayı kuvvetlendiriyor. Akıllı telefon kutusundan çıkan şeffaf kılıfla fiziksel olarak korumaya alınabiliyor. Casper VIA E1, kutusundan çıktığında ekranın üzerinde bulunan jelatin ise ekranı çizilmelere karşı korumayı sağlıyor.
Casper VIA E1’in arka kapağını yerinden çıkarmak mümkün olsa da, bu işlemin biraz zahmetli olduğunu belirtmek gerekiyor. Cihaz üzerinde kapak açılımını kolaylaştıracak bir nokta göze çarpmıyor. Ancak sağ kenarın üst kısmında bir zorlama yapıldığında arka kapak açılıyor. Arka kapak açıldığında kullanıcıları 2500 mAh kapasiteli pil, micro SIM ve microSD girişleri karşılıyor. VIA E1’in pilinin yerinden çıkarılamadığını belirtmekte fayda var.
143.2 x 71.2 x 8.4 mm. boyutlarındaki telefon tartıda 147 gram çekiyor. VIA E1’in önünde şirketin 5 inç olduğunu belirttiği ekran bulunuyor. Ekranın yan kısımlarındaki çerçeveyi oldukça ince tutan Casper, üst kısma logosunu, ahize hoparlörünü, ön kamerayı ve LED gösterge ışığını yerleştirmiş. Ekranın alt kısmında ise parmak izi tarayıcısı işlevinini de taşıyan Home tuşu bulunuyor. Akıllı telefonun sol kenarı boş bırakılırken, sağ kenarın üst kısmına ses kontrol ve güç butonları yerleştirilmiş. Üst kenarda kulaklık jakı görülüyor. Alt kenara inildiğinde ise USB girişi ve mikrofon göze çarpıyor.
Casper VIA E1’in arka paneline bakıldığında ise oldukça büyük olan 8 megapiksel kamera sensörünün üst orta bölüme yerleştirildiği görülüyor. LED flaş ise kameranın hemen altında yer alıyor. Kabartmalı biçimde işlenen Casper logosu da LED flaşın biraz altında bulunuyor. Arka panelin aşağısına doğru inildiğinde ise hoparlörle karşılaşılıyor.
VIA E1’in 5 inç LED IPS ekranı, 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. On-Cell teknolojisinin varlığı sayesinde akıllı telefon oldukça yüksek bir görüntü kalitesi sunuyor. Görüş açıları oldukça yüksek olan ekranın siyah renk derinliği de tatmin edici seviyede. Casper VIA E1’in ekran parlaklığı ortamdaki ışığın şiddetine göre otomatik olarak ayarlanabiliyor. Ancak bu özelliğe hızlı ayarlar üzerinden erişilemediğini belirtmek gerekiyor.
Cihazın kalbinde 64-bit dört çekirdekli MediaTek MT6735 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. microSD kart desteği sayesinde bu alanın üzerine 64 GB daha eklenebiliyor. Casper VIA E1 benchmark testlerinde aynı segmentte konumlandığı cihazlarınkine benzer bir sonuç alıyor. Akıllı telefon AnTuTu benchmark testinden 31522, Geekbench benchmark testinden ise 1821 puanla ayrılıyor. Görsel yükü ise Mali T720 grafik işlemcisi sırtlanıyor.
Casper VIA E1’in kullanıcı arayüzündeki geçişler pürüzsüz biçimde gerçekleşiyor. Uygulama açılışlarında da uzun bekleme süreleri gözlemlenmiyor. Kısacası telefon orta veya düşük yüklü işlerde herhangi bir sorun yaşamıyor. Açılan uygulama sayısı arttıkça ve bellek doldukça ufak tefek bazı takılmalar gözlemleniyor. Ancak bunları da normal karşılamak gerekiyor. Kısacası VIA E1, fiyat etiketinde 749 TL yazan bir telefon için makul bir performans sergiliyor.
Kablosuz bağlantı kısmına bakıldığında ise 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 ve A-GPS destekli GPS bulunuyor. Telefon 4.5G şebekesini de destekliyor. İvmeölçer, ışık ve yakınlık sensörleri barındıran VIA E1, ihtiyaç duyduğu enerjiyi 2500 mAh kapasiteli pilden alıyor. Bu pil 30 saate kadar konuşma ve 192 saate kadar bekleme süresi sunuyor. Aktüel kullanıma bakıldığında ise Casper VIA E1, bir günü rahatlıkla çıkarabildiği söylenebilir. Ekran çözünürlüğünün nispeten düşük oluşu ve MediaTek MT6735 gibi orta halli bir işlemcinin varlığı da, telefonun bir günü çıkarmasında önemli rol oynayan faktörler arasında sayılabilir.
Casper VIA E1’in arkasındaki küçük ve ince hoparlör, boyutuna kıyasla oldukça yüksek bir ses çıkışı sağlıyor. En yüksek ses seviyesine çıkıldığında telefondaki titreşimler rahatlıkla hissedilebiliyor. Ancak VIA E1 bir yüzeyin üstüne arkası içe bakacak şekilde bırakıldığında ses seviyesi önemli ölçüde azalıyor. Bunun multimedya deneyimini nispeten sekteye uğrattığı söylenebilir.
Parmak izi tarayıcısı Casper VIA E1’in ön plana çıkan özelliği olarak tanımlanabilir. Kullanıcılar akıllı telefonda bulunan parmak izi uygulaması aracılığıyla parmak izlerini cihaza tanımlayabiliyor. Parmak izi ekran kilidini açmanın yanı sıra uygulama, fotoğraf, dosya, klasör ve akıllı telefondaki diğer kişisel bilgileri korumak adına kullanılabiliyor. Parmak izi tarayıcısının işlem hızı tatmin edici seviyede, ancak parmak izinin algılanabilmesi için parmağın bu alana doğru açıyla yaklaştırılması gerekiyor.
Casper VIA E1 kutusundan Android 5.1 Lollipop işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Casper’ın My Launcher isimli ana ekran uygulaması tamamlıyor. Söz konusu kullanıcı arayüzü ise Gençlik ve İş Hayatı adını taşıyan iki farklı tema seçeneği sunuyor. Temaların hedef kitlelerini isimleri tanımlıyor. Gençlik isimli temada pastel renkler ve daha “genç işi” ikonlar göze çarpıyor. İş Hayatı temasındaki ikonların ise biraz daha ağırbaşlı. Kullanıcılar Google Play aracılığıyla farklı temalara da erişebiliyor.
Yazılım kanadında Casper VIA E1’in VIA serisinin diğer telefonlarına oldukça yakın bir deneyim sunuyor. Cihazın akıllı hareketler ve akıllı erişim özellikleri ayarlar sekmesi üzerinden aktive edilebiliyor. Akıllı hareketler sayesinde telefonun ekranını hızla kilitleme, güç tuşuyla kilit açma, telefonu ekranı aşağıya bakacak şekilde döndürerek gelen aramaları ve alarmı susturma gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor. Akıllı erişim özelliğiyse ekran kapalıyken dokunmatik panele “c” harfi yazıldığında tuş takımının, “m” harfi yazıldığında müzik oynatıcınının ve “o” harfi yazıldığında da kameranın açılmasını sağlıyor.
Neredeyse tüm Android telefonlarda ön yüklü olarak sunulan bazı Google uygulamaları Casper VIA E1’de de hazır bulunuyor. Ana ekranda bulunan Google klasörü üzerinden Gmail, Chrome, Google+, Google Haritalar, YouTube ve Google Play Müzik gibi uygulamalara erişilebiliyor.
Cihazda yer alan Casper OTA uygulaması, kullanıcıların yazılım güncellemelerini gecikmeden ve fazla zahmete girmeden almasını sağlıyor. Bu uygulamaya Not Defteri, Hızlı Temizlik, Hava Durumu ve Ses Kaydedici gibi Casper tarafından yüklenen başka uygulamalar da eşlik ediyor. Şirketin film portalı Casper Ssinema, VIA serisindeki diğer telefonlarda olduğu gibi, E1’de de yerini alıyor.
Casper VIA E1’de güvenliğe verdiği önemi, yazılımsal dokunuşlarla da gösteriyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde cihazda bulunan bazı uygulamaları şifreyle koruma altına alabiliyor. Söz konusu işlem, “Apps lock” isimli uygulama aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Kapasitif tuş barındırmayan telefonda dolaşım sanal navigasyon tuşları üzerinden yapılıyor. Sanal Home tuşu üzerinden yukarıya doğru sürükleme yapıldığında Google Now kartları ortaya çıkarılıyor. Ekran üzerinde yukarıdan aşağıya doğru sürükleme hareketi yapıldığında ise bildirimler görüntüleniyor. Aşağıdan yukarıya doğru yağılan hareket ise widget, duvar kağıdı ve efekt düzenleme sekmesini ekrana taşıyor.
Casper VIA E1’in arkasında 8 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Bu kameraya cihazın önündeki 5 megapiksel çözünürlüklü kamera eşlik ediyor. Şirket daha önce VIA V10’da aynı kamera çözünürlüklerini tercih etmişti. Bu tercihin tekrarlanması, şirketin aldığı geri bildirimlerden memnun olduğu şeklinde yorumlanabilir.
VIA E1’in 8 megapiksel çözünürlüklü arka kamerasının hemen altında LED flaş bulunuyor. Otomatik ve dokunmatik odaklama özellikleri barındıran arka kamera, farklı çekim modlarıyla destekleniyor. Kamera uygulamasının basit arayüzü sayesinde ayarlar paneline ve farklı çekim modlarına rahatlıkla erişiliyor. Casper VIA E1 kullanıcılarına panorama, profesyonel, gece çekimi, HDR ve yüz güzelliği gibi çekim modları sunuyor.
VIA E1’in kamerasının fotoğraf çekiminde gösterdiği performansın genel anlamda tatmin edici olduğu söylenebilir. Dış mekanda ışığın kuvvetli olduğu koşullarda gayet net ve parlak kareler yakalanabiliyor. Gece çekimlerinde ise detaylar bir nebze de olsa kayboluyor. Gürültü fazla olmasa da, telefon sabit tutulmadığı takdirde ortaya bulanık fotoğraflar çıkıyor. 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera ise yüksek çözünürlüklü ve net selfie’ler çekmeyi sağlıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=ixXNmtofQs0
Casper VIA E1’de bulunan 8 megapiksel arka kamerayla 1080p Full HD video kamera kaydı gerçekleştirilebiliyor. Dış mekanlarda çekilen videolarda rüzgar uğultusu biraz gürültü yapsa da, ses kaydının da düzgün ve kaliteli biçimde gerçekleştirildiği söylenebilir. Kısacası VIA E1’in video kayıt performansı da iş görecek seviyede.
Casper VIA E1 özellikleri ve fiyatıyla giriş seviyesinde bir telefon olarak tanımlanabilir. Bu segmentte kıyasıya bir rekabet yaşanıyor ancak VIA E1 parmak izi tarayıcısının varlığı sayesinde bu rekabette kendisine avantaj sağlamayı başarıyor. Hem bütçesini fazla zorlamak istemeyen hem de güvenliğinden taviz vermek istemeyenler için Casper VIA E1 oldukça uygun bir seçenek niteliği taşıyor.