Carrier IQ‘nun akıllı telefonlarda bulunan yazılımının casusluk yaptığı yönündeki iddiaların ardından şirket kendini savundu. Register’a konuşan şirketin pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Andrew Coward, SMS içeriği gibi bilgilerin hiçbir zaman depolanıp bir yerlere iletilmediğini iddia etti. Coward bunun yerine sadece bazı tuş basışlarının mobil operatörlerin şebekelerindeki hataları izlemek amacıyla izlendiğini öne sürdü.
Coward, telefonda toplandığı ve depolandığı iddia edilen verilerin sorumluluğunun Carrier IQ’da değil, Carrier IQ yazılını telefonlara yükleyen üretici veya mobil operatörlerin sorumluluğunda olduğuna inanıyor. Coward’a göre Skandalı ortaya çıkaran videoda yer alan satırların hata kayıtları, uygulamalar bu şekilde geçici kayıtlar tuttuyor ve işlerin karıştığı durumlarda yazılımcı bu kayıtlara bakarak nelerin yanlış gittiğini anlayabiliyor. Bu da bir uygulamanın bilgileri kaydedip sonra mobil operatöre göndermesinden farklı bir şey.
Carrier IQ yazılımının mobil operatör müşterinin toplamak istediği bilgilerin çeşitliliğine göre sadece önceden ayarlanmış hata kodlarını yakalama işlevini gerçekleştiriyor. Kaç SMS mesajının gönderilemediği ya da hangi gün hangi uygulamaların kullanıldığı bu bilgilerin arasında yer alıyor. Yakalanan bilgilerin çoğu cihazda siliniyor, ona göre çok daha küçük bir kısmı Carrier IQ’nun sunucularına ulaşıyor. Coward, ilkelerinin mümkün olduğu kadar çok veriyi en erken sürede atmak olduğunu belirtiyor. Yani, cihazda ehemmiyet arz etmeyen veriler siliniyor.
Coward, SMS mesajlarının kaydının hiçbir zaman tutulmadığını belirtirken, SMS mesajları alındığında iki şeyin olduğuna dikkat çekiyor. Bunlardan bir tanesi mesajların sayılması. Carrier IQ kaç mesajın başarılı şekilde gönderildiğini, kaçının başarısız olduğunu sayıyor. Ayrıca SMS’lerin geldiği ve gönderildiği telefon numaraları da kaydediliyor. Bu durumda SMS’in gönderilmemesi durumuyla ilgili sorunun çözülmesi sırasında bu kayıtlardan yararlanılabiliyor.
Coward’ın açıklaması Carrier IQ yazılımının masum olduğunu göstermiyor. Herhangi bir içerik depolanmıyor olsa da, kullanıcının haberleşme trafiğinin kayıtları bir şekilde tutulmuş oluyor. Bu bile gizliliğe aykırı bir eylem.
Yurtdışındaki operatörler ve cihaz üreticileri olay ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra Carrier IQ veya yazılımının topladığı bilgilerle işlerinin olmadığını belirtti. ABD’den Verizon Wireless, Kanada’dan Rogers, İngiltere’den Vodafone ve O2 gibi mobil operatörlerle Nokia, RIM, Google, microsoft, Nokia gibi üreticiler Carrier IQ’nun yazılımından hiçbir şekilde yararlanmadıklarını belirtti. Apple Carrier IQ teknolojisini kullandığını itiraf etti, ancak gelecek iOS sürümlerinde bunu kaldıracağını vaat etti. HTC de cihazlarına Carrier IQ yazılımın yüklendiğini kabul etmişti.