Cambridge Analytica isimli şirketin 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerini ele geçirdiği ve bu verileri siyasi kampanyalarda kullandığı geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkmıştı. Skandalın patlak vermesinin ardından şirketten yapılan açıklamada, ilgili verilerin silindiği belirtilmişti. Ancak skandalı ortaya çıkaran İngiliz Channel 4 televizyonu, bu sözün yerine getirilmediğini gözler önüne serdi.
Channel 4 tarafından yayınlanan haberde, 2014’te Cambridge Üniversitesi araştırmacılarından Aleksandr Kogan tarafından hazırlanan ve “thisisyourdigitallife” isimli Facebook uygulaması üzerinden paylaşılan anketin sonuç verilerinin bir kısmına hâlâ internette rastlandığı belirtildi. Kogan söz konusu verileri daha sonra Cambrdige Analytica’ya satmış, şirket de bu verileri Donald Trump’ın 2016’daki seçim kampanyasında kullanmıştı. Söz konusu verilerin ABD’nin Colorado eyaletinde yaşayan 136 bin kişiye ait olduğu ve verilerin insanların kişilik ve psikolojik profillerini de kapsadığı ifade edildi.
Cambridge Analytica tarafından skandalın patlak vermesinin ardından yapılan ilk açıklamada Facebook kullanıcılarına ait verilerin 2015’te silindiği belirtilmiş ve herhangi bir yanlış eylemde bulunulmadığı iddia edilmişti. Ancak Channel 4’un son haberi, şirketin bu iddiasının doğru olmadığını ortaya koyuyor. Hâli hazırda İngiltere’de resmi bir soruşturma altında olan şirket, adını temizlemek adına bağımsız bir kuruluşun denetimine de açık olduğunu da duyurmuştu.
Şirketin faaliyetlerinin kapsamının genişliği ise hâlâ belirsizliğini koruyor. Skandalın patlak vermesinin ardından CEO’su Alexander Nix’i açığa alan şirket, oldukça kapsamlı bir soruşturmadan geçiyor. Nix, Channel 4 muhabirlerine farkında olmadan yaptığı açıklamada şirketinin müşterilerine çıkar sağlamak için şantaj ve rüşvet gibi yöntemleri de kullandığını itiraf etmişti.
Channel 4’un haberinin ardından şirket tarafından yapılan açıklamada ise iddialar yalanlandı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Küresel Bilim Araştırması’ndan (GSR) elde edilen hiçbir veriyi, üçüncü bir tarafa aktarmadık. Facebook’un 2015’in aralık ayında bize ulaşmasının ardından tüm GSR verilerini sildik. Buna ek olarak, verilerin kopyalarının da silindiğinden emin olmak adına gerekli adımları attık. Avukatlarımız 2014’ün sonlarında şirketten ayrılan ve ayrılırken şirketten veri çalan eski çalışanlarımıza karşı da harekete geçmişti. Bu çalışanlar da ilgili materyalleri sildiklerine dair taahhütname imzalamıştı. Dolayısıyla GSR verilerinin silinmesi için gerekli adımları atmadığımız iddiası gerçek dışıdır.”
Facebook ise Cambridge Analytica’nın Facebook verilerini silmediği iddiasına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, konunun Birleşik Krallık Bilgi Komisyonu Ofisi ile birlikte incelendiğini belirtti. Sosyal paylaşım sitesi, Cambridge Analytica’nın platformuna erişimini yasakladığını da bir kez daha hatırlattı.