Facebook, Cambridge Analytica’nın elde ettiği erişim sayesinde 87 milyona varan kullanıcısının bilgilerine ulaşma imkanı yakaladığını kaydetti. Halbuki bu rakamın daha önce 50 milyon civarında olduğu söylenmişti.
Facebook’un teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı Mike Schroepfer tarafından yayınlanan blog yazısında, Facebook’un sosyal medya platformu üzerinde planladığı veri erişimi kısıtlamalarıyla ilgili planlarını paylaştı. Aynı zamanda yaşanan olayla ilgili bazı istatistikleri de ekledi.
Sosyal ağda yaşanan veri erişimi skandalından etkilenen kullanıcıların 70.5 milyonluk kısmı ABD’de yaşıyor. Geri kalan yüzde 19’luk kesim ise aralarında Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Hindistan’ın bulunduğu diğer ülkelerde bulunuyor.
Facebook, yayınladığı yazıda, Cambridge Analytica ile paylaşımda bulunan uygulamanın hangi verileri paylaştığını ya da tam olarak ne kadar sayıda insanın etkilendiğini tam olarak bilmediklerini söylüyor. Elde edilen rakamın ise “thisisyourdigitallife” uygulamasını doğruda yükleyen en fazla sayıda hesabın ve uygulamayla arkadaşları tarafından bilgileri paylaşılan kullanıcıların sayısının tahminiyle elde edildiğini dile getiriyor.
Anlayacağınız, Facebook hangi kullanıcıların arkadaşlarının verilerini paylaştığını, paylaşılan verileri tam olarak bilmiyor. Gerçek sayı 87 milyonun altında da olabilir.
Schroepfer, Facebook’un 9 Nisan’da her bir kullanıcıya, Cambridge Analytica’nın özel verilerini alıp almadığı konusunda bilgi vereceklerini de söyledi.
Kullanıcılar Haber Kaynağı’nın en tepesinde yer alacak bağlantıya tıklayarak söz konusu bilgiye ulaşabilecekler. Aynı zamanda hangi uygulamaları kullandıklarını ve bu uygulamalarla paylaştıkları bilgileri de görecekler. Eğer isterlerse, bu uygulamaları tamamen silebilecekler.
Bu arada Mark Zuckerberg de 11 Nisan’da ABD Kongresi Enerji ve Ticaret Komitesi’nde ifade verecek. Komite muhtemelen Facebook’a, 87 milyonluk tahminiyle ilgili de birçok soru yöneltecektir.