Teknoloji

Lübnan’da patlayan çağrı cihazları: 9 ölü, binlerce yaralı

çağrı cihazları

Lübnan ve Suriye’de patlayan çağrı cihazları nedeniyle binlerce insanın yaralandığı bildirildi. Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, patlamalar sonucunda biri çocuk olmak üzere dokuz kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 2800 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bu gelişme, Lübnan devlet haber ajansı NNA tarafından duyuruldu.

Salı akşamı The New York Times, olayla ilgili önemli bir iddiayı gündeme getirdi. Habere göre, İsrail salı günü Hizbullah’a karşı düzenlediği operasyonda, Lübnan’a ithal edilen Tayvan yapımı yeni çağrı cihazlarına patlayıcı madde gizlemişti. Amerikalı ve diğer bazı yetkililer tarafından doğrulanan bu operasyonun ayrıntıları, İsrail’in bu cihazları nasıl kullandığını gözler önüne serdi.

Reuters’ın haberine göre, ismi açıklanmayan üst düzey Lübnanlı güvenlik kaynakları ve başka bir kaynağın verdiği bilgilere göre, Hizbullah bu bahar 5.000 çağrı cihazı ithal etti. Cihazların Tayvan merkezli Gold Apollo firmasından geldiği söylendi. Ancak kaynaklar, cihazların İsrail’in istihbarat servisi Mossad tarafından sevkiyat öncesinde modifiye edildiğini ve üç grama kadar patlayıcı madde yerleştirildiğini iddia etti.

Ancak Gold Apollo’nun CEO’su Hsu Ching-Kuang, Tayvan’da düzenlediği basın toplantısında patlayan cihazların kendi şirketleri tarafından üretilmediğini açıkladı. Reuters’a göre, Hsu, cihazların Avrupa’da başka bir firma tarafından üretildiğini ve sadece Gold Apollo markasının kullanıldığını söyledi. CNN ise üç yıl önce Hsu’nun şirketinden ürün ithal etmeye başlayan bir dağıtıcının, daha sonra kendi cihazlarını üretmeye başladığını bildirdi.

CNN’in haberine göre, saldırının İsrail istihbarat servisi Mossad ve İsrail ordusunun ortak operasyonu olduğu belirtiliyor. Söz konusu çağrı cihazları, casus yazılımlardan veya yer tespitinden kaçınmak için düşük teknolojiyle çalışan iletişim araçları olarak tasarlanmıştı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, bu yıl başında yaptığı bir konuşmada üyelerine, “Bu cep telefonu işbirlikçi ve katildir” dediği ifade edildi.

Reuters’ın kaynaklarına göre, patlamalar yerel saatle 15:30’dan sonra gerçekleşti ve 3000 çağrı cihazı şifreli bir mesaj aldıktan sonra infilak etti. New York Times’ın haberine göre, bu mesaj, Hizbullah’ın liderliği tarafından gönderilmiş gibi görünüyordu.

Bu patlamalar, Hizbullah’ın İsrail ile aylardır süren savaşının ortasında gerçekleşti. Gazze’deki İsrail-Hamas savaşı ile aynı döneme denk gelen bu olay, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın diplomatik çözüm için zamanın tükenmekte olduğunu söylediği bir gün sonrasında meydana geldi. CNN, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin patlamalarla ilgili yorum yapmayı reddettiğini bildirdi.

Çağrı cihazları ile yapılan saldırıların görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı

Saldırının ardından patlama anları ve sonrasını gösteren videolar hızla sosyal medyada ve haber kanallarında yayıldı. Videolardan birinde, bir adamın bir mağazada ödeme yaparken çağrı cihazına baktığı, ardından cihazın patladığı ve adamın geriye doğru fırladığı görülüyor. Bir başka video ise, New York Times tarafından paylaşılan bir güvenlik kamerası kaydında, bir pazar yerinde bir adamın çantasındaki cihazın patlaması sonucu yaralandığını gösteriyor.