Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2012’nin üçüncü çeyreğine ait Üç Aylık Pazar Verileri Raporu’nu yayınladı. BTK, tarafından çeyrek sonlarında düzenli olarak yayınlanan bu raporlar ile Türkiye’deki haberleşme sektörünün son durumuna ilişkin bilgi ve güncel verilere erişmek mümkün. 2012’nin üçüncü çeyreğine ait raporda da tıpkı daha önceki raporlarda olduğu gibi sektörün geneline ilişkin bilgilerin yanı sıra; mobil pazar, genişbant ve sabit hat gibi daha daraltılmış alanlara özgü veriler yer alıyor.
Genel pazara ait verilere bakıldığı zaman, yılın üçüncü çeyreğinde Türk Telekom ve mobil şebeke işletmecilerinin net gelirinin 6.5 milyar TL’ye eriştiği görülüyor. Diğer işletmeciler tarafından elde edilen net gelir ise 1.7 milyar TL olarak kaydedilmiş durumda. Bu dönemde Türk Telekom ve mobil şebeke işletmecileri tarafından yapılan miktarı 880,6 milyon TL olurken, diğer işletmeciler tarafından gerçekleştirilen yatırım ise 473 milyon TL oldu. Diğer işletmecilerin yılın üçüncü çeyreğine ait yatırım/gelir oranının yüzde 28 olduğu belirtildi. Bu dönemde mobil konuşma trafiği yüzde 1.3 oranında artışla 44.1 milyar dakika olurken, sabit konuşma trafiği ise yaklaşık yüzde 10’luk bir azalma ile 4.5 milyar dakikaya geriledi.
Sabit pazarda yaşanan düşüş ile birlikte penetrasyon oranının yüzde 18.7 seviyesine gerilediği belirtilirken, abone sayısı ise 14 milyon olarak verildi. Ortalama hanehalkı büyüklüğünden yola çıkılarak nüfusun önemli bir kısmının sabit telefon kullanma imkanına sahip olduğuna işaret edilirken, 966 bin kullanıcının da Türk Telekom dışındaki operatörlerden telefon hizmeti aldığı belirtildi. Dönem içinde sabit hatlardan elde edilen gelirin ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12.77, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 3.17’lik düşüşle 1.166 milyon TL’ye gerilediği ifade edildi.
İnternet ve genişbant cephesinde ise abone sayısının dört yıl öncesine göre yaklaşık 3 kat arttığı ve 2012’nin üçüncü çeyreğinin sonu itibariyle 19.3 milyona ulaştığının altı çizildi. Abone sayısı bir önceki çeyreğe göre yüzde 5.6 artarken, yıllık büyüme oranı ise yüzde 50.3 olarak kaydedildi. Dönem içinde internet servis sağlayıcılarının elde ettiği gelirin ise 1.1 milyar TL seviyesinde olduğu belirtildi. Raporda kullanıcıların internet bağlantı hızı tercihine ilişkin bilgi de verildi. Rapora göre, Türkiye’deki sabit genişbant abonelerinin yaklşık yüzde 80’i 8 Mbit/sn hıza kadar bağlantı sunan paketleri tercih ediyor. Nüfusa göre sabit genişbant penetrasyon oranı yüzde 10.4 iken, mobilde bu oranın yüzde 15.5 olduğu kaydedildi.
Mobil pazara bakıldığında ise penetrasyonun yüzde 89.9, abone sayısının ise 67.16 milyon olduğu belirtildi. 0-9 yaş aralığındaki nüfus dışarı çıkarıldığında ise penetrasyon oranının yüzde 100’e çıkması dikkat çekti. 3G abone sayısı 40.3 milyona ulaşırken; faturalı mobil genişbant abone sayısının küçük sayılabilecek bir farkla da olsa ön ödemeli mobil genişbant abone sayısının önünde olduğu görülüyor. Mobil pazarın yüzde 62,1’ini ön ödemeli aboneler oluştururken, faturalı abone oranının da son bir yılda yaşanan artışla yüzde 37.9’a çıktğı görüldü. Mobil şebekelerin abone oranlarında ise Turkcell farklı liderliğini sürdürüyor. Turkcell’in pazardaki abone payı yüzde 52.34 olarak kaydedilirken; Turkcell’i yüzde 28 ile Vodafone, yüzde 19.66 ile Avea takip ediyor. Faturalı abone profiline bakıldığında ise liderlik koltuğunda yüzde 44 ile Avea oturuyor. Ön ödemeli abonelerde ise Turkcell yüzde 53.3’lük oran ile ilk sırada yer alıyor.
İlgili >> TK [PDF]