Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter’la ilgili önemli bir karar aldı. Bu karara göre, Türkiye’de yerleşik vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler, artık Twitter’a reklam veremeyecek. BTK Twitter’a reklam yasağının “Şirketin temsilci yükümlülüğünü yerine getirmemesi” nedeniyle alındığını açıkladı.
Konuyla ilgili daha detaylı açıklama ise Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan tarafından yapıldı. Sayan, Meta’nın Twitter’a rakip olarak konumlandırdığı Threads’teki hesabından yaptığı paylaşımda 2020 yılında 5651 sayılı Kanun’a eklenen ek madde 4 ile Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılara, Türkiye’de temsilci atama zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.
Bu kapsamda aralarında aralarında Twitter, Facebook, Youtube gibi sosyal ağların bulunduğu 9 sosyal ağın temsilci belirlediğini ve BTK’ya bildirdiğini söyleyen Sayan, temsilcilerin adli merciler ve idari makamlardan gelen talep, bildirim ve tebligatların gereğini yerine getirmekle yükümlü kılındığının da altını çizdi. Temsilcilerin ayrıca altı ayda bir raporlama yapmak, kullanıcı başvurularını Türkçe cevaplamak gibi görevleri de olduğunu söyleyen Sayan, erilen süreye ve yapılan tüm görüşmelere rağmen yeni düzenleme uyarınca temsilci yükümlülüğünü yerine getirmeyen Twitter’a, Türkiye’de mukim vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişiler tarafından reklam verilmesinin yasaklandığını ifade etti.
Bakan yardımcısı sözlerine şöyle devam etti: “Yasak uyarınca Twitter’a yeni reklam verilemeyecek, bu kapsamda yeni sözleşme kurulamayacak ve buna ilişkin para transferi yapılamayacak. Hakkında reklam yasağı uygulananlara verilen reklamların giderleri Gelir Vergisi Kanunu uyarınca gider kabul edilmeyen ödemeler ve Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca kabul edilmeyen indirimler arasında sayılacak. Üç ay içinde temsilci belirlemezse Twitter’ın bant genişliğinin daraltılması gündeme gelecek.”
BTK Twitter’a daha önce de reklam yasağı getirmişti
BTK Twitter’a daha önce de reklam yasağı getirmişti. 2021’in ocak ayında temsilci atama kararını yerine getirmeyen Twitter ve Pinterest’in reklam alması yasaklanmıştı. Aynı yılın mart ayında Twitter’ın temsilci atayacağını açıklamasının ardından bu yasak kaldırılmıştı. Ancak aradan geçen dönemde bir atama yapılmadığı veya yapıldıysa bile Twitter’ın el değiştirmesinin ardından bu temsilcinin görevinin sona erdiği anlaşılıyor. Elon Musk yönetimindeki Twitter’ın bu hamleye nasıl yanıt vereceği belirsizliğini koruyor.