Teknoloji

Brezilya’da X yasağı yüksek mahkeme tarafından onandı

avrupa birliği x mavi tik premium+ android brezilya

Brezilya Yüksek Mahkemesi’nden beş yargıçtan oluşan bir kurul, Pazartesi günü aldığı kararla Ulusal Telekomünikasyon Ajansı’nın (Anatel) X, eski adıyla Twitter, platformuna erişimi kısıtlama kararını onadı. Yargıç Alexandre de Moraes, Cuma günü X’in sahibi Elon Musk’ın belirli hesapları engelleme ve ülkede bir yasal temsilci atama taleplerine uymaması üzerine bu yasağı getirmişti. Dört diğer yargıç da bu kararı destekledi.

Poder360 ve The Globe’un bildirdiğine göre, Yargıçlar Cristiano Zanin, Flávio Dino ve Cármen Lúcia, de Moraes’in kararını tamamen desteklerken, Yargıç Luiz Fux, VPN kullanarak yasağı delen kişilere verilen cezalara ilişkin endişelerini dile getirdi. Fux, yalnızca Nazizm veya faşizm gibi suç teşkil eden mesajlar paylaşan kişilerin cezalandırılması gerektiğini savundu.

Yasağın etkisi ise ülkede hızla kendini gösterdi; Brezilyalı kullanıcılar, rakip platformlarda büyük bir hesap artışı yaşattı. Poder360 adlı haber kuruluşu, X hesabını yargıcın kararına saygı göstermek amacıyla artık yalnızca Portekiz’den yöneteceğini duyurdu.

Starlink, Brezilya tarafından verilen karara uymayı reddediyor

Öte yandan, Starlink, Brezilya’nın telekomünikasyon düzenleyicisi Anatel’e mahkeme, varlıklarını dondurduğu sürece yasağa uymayacağını bildirdi. Şu ana kadar X’in hâlâ Starlink üzerinden erişilebilir olduğu bildiriliyor. New York Times’ın haberine göre, de Moraes, mahkemenin X’ten tahsil etmek istediği 3 milyon dolarlık cezayı ödememesi nedeniyle Starlink’in Brezilya’daki işlemlerini durdurdu. Uydu tabanlı internet hizmeti, Musk’ın da kısmen sahibi olduğu SpaceX tarafından işletiliyor.

Poder360’un raporuna göre, mahkeme kararı internet servis sağlayıcılarına ve uygulama mağazalarına X’e erişimi engellemek için beş gün süre verdi ve bu sürenin 4 Eylül Çarşamba günü sona erdiğini belirtti.