Apple’ın geçtiğimiz sonbaharda yayınladığı en yeni mobil işletim sistemi iOS 9, reklam engelleme yazılımlarının önünü açmasıyla yeni bir tartışma başlatmıştı. Pek çok web sitesi, söz konusu yazılımların bağımsız yayıncılara ve açık web’e bir darbe olacağı yönünde görüş bildirmişti. Buna karşılık, web reklamlarının sayfa yükleme sürelerini artırdığını belirten engelleme yazılımı savunucuları, reklamların kullanıcıları izlemeyi de kolaylaştırdığını iddia etmişti. Söz konusu durumu düzeltmek adına reklam dünyasında bir devrim gerektiği düşüncesi de sıklıkla dile getiriliyor. Bu sürede mobil reklam engelleyiciler popüler hâle gelse de, gerçek inovasyonların ortaya çıkması biraz daha zaman alacak gibi gözüküyor.
Javascript öncüsü ve eski Mozilla CEO’su Brendan Eich, Brave Browser adını taşıyan yeni internet tarayıcısı sayesinde reklam engelleyicilere yayıncıları ve açık web’i desteklemenin yeni bir yolunu sunuyor. Windows, Mac, Android ve iOS için beta olarak faaliyete geçen tarayıcı, Crystal ve artık işlev dışı kalan Peace gibi geleneksel engelleme yazılımlarıyla aynı özellikleri barındırıyor ve kullanıcılara daha hızlı yükleme süreleri ve takip çerezlerine daha az maruz kalma fırsatı sunuyor. Yayınlanan tarayıcı, takip tabanlı web reklamcılığını yeniden şekillendirme amacını taşıyan hırslı bir projenin ilk adımı olma niteliğini taşıyor. Bireysel takip çerezlerinin yerine anonimlik dostu ilgi etiketleri kullanan Brave, reklam tarifelerinde fark yaratmak adına doğrudan mikro ödemelerden faydalanacak. Kulağa oldukça iddialı gelen bu plan, Eich’ı Google ve diğer büyük web şirketleriyle karşı karşıya getirecek gibi gözüküyor.
İlk nesil reklam engelleme yazılımlarının aksine, Brave sadece reklamları engellemekle yetinmeyecek. Tarayıcı, eski reklamlar yerine geliri yayıncı, kullanıcı, ağ ortağı ve Brave arasında paylaşılacak yeni reklamlar gösterecek. Eleştirmenlere göre, Brave’in sunduğu model de temelde hırsızlık gibi gözüküyor. Tarayıcı, normalde yayıncılara gitmesi gereken parayı ortaya koymak ve buradan ücret almakla suçlanıyor. Yine de, Eich yayıncılara haklarını verme konusunda ciddi olduğunu özellikle vurguluyor. Ancak eski Mozilla CEO’su bunun için yeterli sayıda kullanıcının tarayıcıdan faydalanması gerektiğinin altını çiziyor. Dolayısıyla sistemin işleyişi için umutlar kullanıcı sayısına bağlanmış gibi gözüküyor.
Bu süreçte Brave Browser önündeki en büyük zorluk ise ödeme sistemini işletmek olacak gibi gözüküyor. Şirketin öncelikli olarak, konvansiyonel takip yöntemlerini kullanmadan reklamların görüntülendiğini veya tıklandığını anlamasını sağlayacak bir yol bulması gerekiyor. Ortada teknik açıdan ciddi bir zorluk var gibi gözükse de, Eich ekibinin anonimliği koruyacak bir çözümü olduğunun altını çiziyor.