BP, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı nedeniyle açılan davada nihayet bir anlaşmaya varmayı başardı. Deepwater Horizon sondaj kulesinin 2010 yılında çökmesi sonucunda yaşanan felaket, 11 işçinin ölümüne sebep olmuş ve milyonlarca litre ham petrol de aylar boyunca Meksika Körfezi’ne sızmıştı. BP, bu felaketin yol açtığı zararların telafisi için ABD hükümetine ve beş eyalete 18.7 milyar dolar tazminat ödeyecek. Ödeme 18 yıllık bir döneme yayılacak.
ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, BP ile yapılan anlaşmayı “Amerikan tarihinin tek bir kurumla yapılan en büyük uzlaşma anlaşması” şeklinde tanımladı. Bu tazminatın 5.5 milyar dolarlık kısmı, Temiz Su Yasası çerçevesinde federal yaptırımların karşılanması için kullanılacak. Louisiana, Mississippi, Florida, Texas ve Alabama eyaletleri de sızıntının yol açtığı zararlar karşısında tazminattan büyük paylar alacak. The Wall Street Journal’ın haberine göre, 400 yerel hükümet kurumu da anlaşmanın tarafları arasında yer alıyor.
BP CEO’su Bob Dudley ise anlaşmanın trajik kazadan doğan mesuliyetleri büyük ölçüde çözeceğini belirtti. Dudley, ödenecek tazminatın doğal kaynakların restorasyonu ve sızıntının zararlarının telafisi için uzun soluklu bir gelir kaynağı olacağını sözlerine ekledi.
2010’da gerçekleşen sızıntı, ABD ve dünya tarihinin en büyük çevre felaketleri arasında yer alıyor. Araştırmacılar geçtiğimiz yıl Deepwater Horizon kazasının Meksika Körfezi’nin dibinde Rhode Island eyaleti büyüklüğünde bir petrol halkası bırakacağını dile getirmişti. Sızıntının ton balığı ve akya balıklarında görülen ölümcül kalp problemlerinde ve yunus ölümlerinde de etkili olduğu düşünülüyor.
BP, temizlik ve kurbanların zararlarının telafisi için bugüne kadar 28 milyar dolardan fazla para harcadı. Anlaşmanın ardından BP’nin hisseleri yüzde 4 oranında değer kazandı.