Google’ın artırılmış gerçeklik gözlüğü Glass, son kullanıcı nezdinde beklenenden az ilgi görmüş ve bir “hayal kırıklığı” olarak tanımlanmıştı. Ancak gözlüğün mesleki amaçlar doğrultusunda kullanımı için halen farklı yöntemler geliştiriliyor. CIO.com sitesinde yayınlanan habere göre, Boeing’in araştırma ve teknoloji ekibi orijinal Google Glass’ı uçakların kablo düzeneğinin hazırlanması sürecinde kullanıyor.
Uçaklarda elektrik sistemlerini bağlamak için büyük ve karmaşık kablo ağları bulunuyor. Sistemin hassaslığı nedeniyle teknisyenlerin bu kabloları dizüstü bilgisayarlarda bulunan PDF formatındaki kılavuza bakarak bağlamaları gerekiyor. Boeing Google Glass ile dizüstü bilgisayar ekranlarına bağımlılığı ortadan kaldırmayı ve süreci hızlandırmayı amaçlıyor.
İlk sonuçlar, Boeing’in denemesinin olumlu sonuçlar verdiği gösteriliyor. Kablo tesisatı kurulum sürecinin yüzde 25 oranında azaldığını açıklayan Boeing, hata oranını da yüzde 50 oranında aşağıya çekmeyi başardı.
Boeing’in artırılmış gerçeklik gözlükleriyle olan geçmişi 1995 yılına kadar uzanıyor. Şirket o dönemde başa takılabilen ekranları ve temel bir yazılımı test etmişti. Pil ömrü, boyutu ve ağ kısıtlamaları nedeniyle bu strateji pek de iyi işlememişti. Ancak günümüzde maliyetlerin azalması ve işlemci gücünün önemli ölçüde artması sayesinde Boeing Google Glass gibi kablosuz bir cihazı kullanma fırsatını elde etti.
Boeing Google Glass ile çalışmaya bir mühendisin girişimiyle başladı
Boeing için Google Glass’ı kullanma sürecini başlatan bir mühendis oldu. Şirketin araştırma ve teknoloji biriminde görev yapan Ar-Ge mühendisi Jason DeStories, herkese açık olarak sunulan ilk Glass’lardan birini kullanarak kablo tesisatı kurulumu için bir demo hazırladı. Project Juggernaut olarak adlandırılan bu demo, Boeing’in veri tabanlarından gerçek zamanlı olarak bilgi çekemiyordu. Ancak yeni dönemde bu demonun daha da ötesine geçildiği görülüyor. Kısa süreli pilot program içinde az sayıda teknisyen tarafından kullanılan gözlüklerin önümüzdeki zamanda daha geniş ölçekli biçimde kullanılması bekleniyor.