Teknoloji

Bluesky, Dijital Hizmetler Yasası’nın ihlali nedeniyle Avrupa Birliği’nin radarına girdi

bluesky

Avrupa Birliği (AB), Twitter alternatifi olarak öne çıkan Bluesky’ın AB Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında bilgi açıklama kurallarına uymadığını belirtti. Reuters’in haberine göre, Bluesky’ın bu yasalar kapsamında tüm platformlar için zorunlu olan kullanıcı sayısı ve yasal merkeziyle ilgili bilgileri web sitesinde paylaşmadığı tespit edildi. Ancak Bluesky, henüz 45 milyon kullanıcı sınırını aşmadığı için “çok büyük çevrimiçi platform” kategorisine girmiyor ve bu durum, AB düzenleyicilerinin platformu doğrudan denetlemesini engelliyor.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Thomas Regnier, konuya ilişkin açıklamasında, “AB’de faaliyet gösteren tüm platformların web sitelerinde kullanıcı sayısı ve yasal merkez bilgilerini içeren özel bir sayfa bulundurması gerekiyor. Ancak Bluesky’ın şu an için bu yükümlülüğü yerine getirmediği görülüyor” dedi.

Avrupa Komisyonu, Bluesky’ın Avrupa’daki varlığına dair daha fazla bilgi toplamak için AB üyesi 27 ülkenin hükümetlerinden platformun herhangi bir AB merkezine sahip olup olmadığını araştırmalarını istedi. Financial Times’ın haberine göre, henüz Bluesky ile doğrudan bir temas kurulmuş değil.

DSA, platformların kullanıcı içeriklerinden yasal olarak sorumlu tutulmasını hedefliyor. Ancak bu sorumluluk, 45 milyon kullanıcıya ulaşan ve “çok büyük çevrimiçi platform” olarak sınıflandırılan şirketler için geçerli. Bluesky’ın kullanıcı sayısı, özellikle ABD Başkanlık seçimi sonrasında büyük bir artış gösterdi. Platform, 10 gün önce 15 milyon kullanıcıya ulaşırken, şu anda bu sayı 22,5 milyona yükselmiş durumda. Platformun geliştiricilerinden biri tarafından oluşturulan bir istatistik sitesine göre, bu hızlı büyüme, Bluesky’ı yakında AB düzenlemeleriyle daha yakından karşı karşıya getirebilir.

Bluesky AB’nin sert adımlarıyla karşı karşıya kalabilir

Bluesky’ın büyümeye devam etmesi durumunda AB düzenleyicilerinin platforma karşı daha sert adımlar atabileceği öngörülüyor. Ancak şu an itibarıyla Bluesky’ın Avrupa’da yasal bir temsilciye sahip olmaması ve bilgi açıklama kurallarına uymaması, AB’nin platform üzerindeki yetkisini sınırlıyor. Buna rağmen, platformun kullanıcı sayısındaki hızlı artış, AB düzenleyicilerinin önümüzdeki dönemde Bluesky’ı daha yakından takip etmesini kaçınılmaz hâle getirebilir.

Bluesky’ın bu kurallara nasıl uyum sağlayacağı ve AB düzenleyicileriyle nasıl bir ilişki geliştireceği merakla bekleniyor.