Özel bir uzay ajansı olan Blue Origin, New Shepard adlı roketinin dördüncü fırlatma işlemini gerçekleştirdi. Ve roket bir kez daha uzayın kıyısına çıktıktan sonra geri dönerek dik bir biçimde dünya yüzeyine oturmayı başardı. Türkiye saatiyle 17:30 sularında gerçekleştirilen fırlatma işlemi birkaç ilki de beraberinde barındırıyor. Bunların arasında Blue Origin’in tüm etkinliği internet üzerinden canlı yayınlaması ve ayrıca uçuş ekibi kapsülünün bilinçli şekilde paraşüt kazasına uğratılarak hayatta kalma şansının test edilmesi de bulunuyordu.
Blue Origin’in yayınlamış olduğu video üzerinden tüm etkinlik eksiksiz şekilde izlenebiliyor. Roket katmanı kalkışa geçiyor ve yaklaşık 100 kilometre yüksekliğe ulaşıyor. Daha sonra içi boş olan uçuş ekibi kapsülü gövdeden ayrılarak yeryüzüne düşüşünü gerçekleştiriyor. Daha sonra da New Shepard motorlarını ateşleyerek yeryüzüne düzgün şekilde inişini gerçekleştiriyor.
Uçuş ekibi kabini de dünyaya geri dönüşünü gerçekleştirdi, ancak normalde birkaç paraşütün yardımıyla güvenli bir iniş hızıyla alçalan kabinin paraşütlerinden bir tanesi bu sefer bilinçli şekilde arızaya uğratıldı. Böylelikle bir hata durumunda kapsülün ne kadar güvenli olacağı test edilmiş oldu.
Sürpriz şekilde kapsül bir toz bulut eşliğinde yere temasını gerçekleştirdi, ancak normalden daha şiddetli bir çarpışmaya rağmen sağ çıkmayı başardı. Blue Origin’in kapsülü analiz edip ne kadar iyi derecede bir performans gösterdiğine karar vermesi gerekiyor, ancak ilk izlenim her şeyin mükemmel gittiğini gösteriyor.
Blue Origin 2018’de yolcu taşımayı hedefliyor
New Shepard roketinin taşıdığı kapsül altı yolcuyu taşıyacak şekilde tasarlandı. Uzay ajansı ticari uçuşlar için gerekli izni aldıktan sonra, parasını veren turistler kabaca 4 dakika boyunca ağırlıksız ortamı hissedecekler. Daha sonra da yeryüzüne geri dönüş gerçekleşecek. Blue Origin’in esas hedefi 2017’de test pilotlarıyla uçuşlara başlamak, 2018’de de müşterilere hizmet vermeye başlamak.