BlackBerry, kendi telefonlarını kendisinin üretmeyi durdurmayı planladığını açıkladı. Şu anda zorda olan şirket yazılım ve güvenlik ürünlerine odaklanmaya devam edecek. Bu durum BlackBerry cihazlarının bitişi anlamına gelmiyor. Üretim üçüncü taraf üreticiler tarafından yüklenilecek. Aslında şirketin en son telefonlarından bir tanesi olan DTEK 50 de böyle bir nitelik taşıyordu. Alcatel Idol 4 modeli BlackBerry markasıyla yeniden çıkarılmıştı.
Şirketin CEO’su John Chen, konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamada şirketin kendi bünyesindeki tüm donanım geliştirme işlerini sonlandırmayı planladığını kaydetti. Başka bir yerde ise, stratejileriyle ilgili bir büküm noktasına ulaştıklarını, finansal temellerinin güçlü olduğunu, yazılımın odak noktası hâline geleceğini kaydetti.
BlackBerry’nin mobil pazardaki zorlu mücadelesini düşündüğümüzde, çıkan bu son haber çok da şaşırtıcı gelmiyor. Gartner’ın tahminlerine göre, şirket geride kalan ikinci çeyrekte pazarın sadece yüzde 0.1’ini alabildi, satışlar 400 bin 400 birimde kaldı. Şirket tarafından üretilen en son BlackBerry telefonu Priv oldu. Bu cihaz geçen yılın kasım ayında çıkmış ve şirketin ilk Android işletim sistemli cihazı olmuştu.
O zamanlar Chen, şirketin bireysel tüketici donanım işinde kalmak için yılda 5 milyon telefon satmaya ihtiyacı olduğunu söylemiş, daha sonra bu sayıyı 3 milyona çekmişti. Bünyesindeki donanım geliştirme biriminin kapanması Kanadalı şirketin bireysel tüketici şirketi olma sıfatını kaybettiği anlamına gelmiyor. Aslında o sıfat yıllar önce kaybedilmişti ve şimdi şirket yeni belirlediği stratejide, sadece işletmeleri ve devlet kuruluşlarını hedef alarak ve güvenlik konusundaki ününü güçlendirerek yolunda ilerliyor.
Kanadalı şirketin kendi cihazlarını üretmeyi bırakması Türkiye’deki kullanıcılar için pek fazla anlam ifade etmiyor. Şirket yıllar önce Türkiye pazarından çekilmiş, Priv ve DTEK 50 gibi en son Android cihazları Türkiye’de satılmamıştı.
BlackBerry’nin açıkladığı ikinci mali çeyrek yıl finans sonuçları da bu muhtemel gelecek üzerine yoğunlaşıyor. Nesnelerin İnterneti için uçtan uca varlık takibi imkanı sunan BlackBerry Radar gibi yeni yazılımları öne çıkaran Kanadalı şirket, aynı zamanda Android’e özel üretkenlik paketi BlackBerry Hub+’a da özel bir yer ayırıyor. Chen şirketin, tüm mali yıl genelinde yazılım ve servislerden elde edilen gelirlerde yüzde 30 oranında büyüme beklentisini karşılama yolunda ilerlediğini söyledi. Ancak geride kalan çeyrek yılın sonuçlar da açık; şirket 334 milyon dolarlık gelir üzerinden 372 milyon dolar net zarar kaydetti.