Uzun zamandır üzerinde çalıştığı BlackBerry 10’u 2013 yılının başında tanıtan BlackBerry, bu işletim sistemiyle çalışan ilk cihazları Z10 ve Q10’u da aynı etkinlikte tanıtmıştı. İlk olarak sadece dokunmatik ekranlı BlackBerry Z10’u piyasaya süren Kanadalı şirket yaz aylarına girilirken de birçok BlackBerry fanatiğinin merakla beklediğini düşündüğümüz fiziksel QWERTY klavyeli ilk BB10 telefonu olan Q10’u satışa sundu. Şu sıralar ülkemizde de üç mobil operatör tarafından satılan bu telefon nispeten yüksek çözünürlüklü ekranı, çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon işlemcisi, fiziksel klavyesi ve BB10’un sunduğu yeniliklerle dikkat çekiyor. BlackBerry 10’un fiziksel klavye ve dokunmatik ekranla nasıl bir deneyim sunduğunu merak edenleri yazının devamında yer alan detaylı incelememize bekliyoruz.
İnceleme Başlıkları
Donanım – Yazılım – Performans ve Batarya – Kamera – Multimedya – Sonuç
Donanım
119.6 x 66.8 x 10.4 mm.’lik boyutlara sahip olan BlackBerry Q10 biraz enine doğru geniş bir telefon olsa da rahatlıkla kavranabiliyor. Telefonun boyu fazla uzun olmadığı için de etrafına serpiştirilmiş tuşlara tek elle, telefonu elde hareket ettirmeye ihtiyaç durmadan erişebilirsiniz. Ayrıca yine BlackBerry Q10’un fiziksel klavyesini de tek elle kullanma kolaylığına sahipsiniz. 139 gr. ağırlığıyla BlackBerry Q10 belki çok hafif sayılmaz, ancak telefonun elde fazla bir ağırlık hissi yaratmadığını söylemek gerekiyor.
BlackBerry Q10 tasarım itibarıyla üst sınıf BlackBerry 7 telefonlarının yer aldığı BlackBerry Bold serisiyle benzerlikler taşıyor. Karşımızda yine köşeleri yuvarlatılmış, dokunmatik ekran ve fiziksel klavyeyi bir araya getiren bir telefon var. Ancak önemli farklılıklar da söz konusu. Örneğin BlackBerry Bold 9900’da arka bölüm ortaya doğru bir tümsek yaparken BlackBerry Q10’un arkasının dümdüz olduğunu görüyoruz. BlackBerry Bold 9900’da ekranın hemen altında yer alan fiziksel navigasyon ve işlev tuşları BlackBerry Q10’da bulunmuyor. Boşaltılan bu alan ekran için kullanılmış. Ayrıca yine bu alanın yokluğu sayesinde klavye satırlarının doğrultusu düz hâle getirilmiş. Yani, BlackBerry Bold 9900 ve diğer BlackBerry telefonlarının çoğunda hafif kavisli duran klavye BlackBerry Q10’da düz ve biraz daha bilgisayar klavyesini andıran şekilde geliyor.
BlackBerry Q10’un klavyesinden söz açılmışken devam edelim. Tahmin edeceğiniz üzere, BlackBerry Q10’un en güçlü yanı barındırdığı bu fiziksel klavye. BlackBerry tutkunları BlackBerry Q10’un klavyesini fazlasıyla beğenecektir. Ne çok oynak ne de çok sert olan tuşlar yeterli derinliğe ve yumuşaklığa sahip. Ayrıca yine tuşların üzerinde tümsekler görüyoruz. Bunlar da yanlışlıkla başka tuşlara basılmasının önüne geçiyor. Her ne kadar fiziksel klavyelere alışık olmasak da, BlackBerry Q10’un test ederken Twitter durum güncellemelerini ve SMS mesajlarını rahat bir şekilde yazdığımızı belirtmeliyiz. Büyükçe bir boşluk tuşunun yer alması, her iki yana Shift tuşlarının yerleştirilmesi ve bunun gibi unsurlar da BlackBerry klavyesine biraz daha masaüstü klavye havası ve rahatlığı kazandırmış.
Klavyenin üstünde BlackBerry Q10’un 3.1 inç ekranı yer alıyor. BlackBerry Q10 ile birlikte dokunmatik ekran kontrollerinin işletim sistemine iyice entegre edilmesi nedeniyle BlackBerry, klavye ve ekran arasındaki navigasyon ve işlev tuşlarını kaldırmayı uygun görmüş. Sadık BlackBerry kullanıcıları Q10’a geçiş yaptıklarında bu tuşların yokluğunu hissedecek gibi görünüyor. Birkaç gün boyunca dokunmatik ekran işlevlerine alışmak biraz sorun yaratabilir, ancak alışma sürecinin çok da uzun sürmeyeceğini düşünüyoruz. Dokunmatik ekran kontrollerini öğrenmek için cihazı ilk kez açtığınızda karşınıza çıkacak rehberi takip etmenizi öneririz.
3.1 inç ekran 720 x 720 çözünürlüğe sahip. Kare formatındaki bu ekran BlackBerry Q10’un karizmasını biraz daha artırıyor. 720 x 720 çok yüksek bir çözünürlük sayılmayabilir, ancak 3.1 inç ekranda bu çözünürlük 328 ppi gibi yüksek ve iPhone 5’in Retina ekranını geride bırakacak piksel yoğunluğunun elde edilmesini sağlıyor. Sonuç olarak karşımızda oldukça keskin yazı ve görüntüler sunan, kontrastı yüksek bir ekran var. Super AMOLED ekranın siyah renk derinliğinin de fazla olduğunu ve bunun da görüntü kalitesini olumlu yönde etkilediğini belirtmek gerek. Ayrıca ekran yüksek görüş açıları da sunuyor. Renk konusundaysa ekranın biraz daha sıcak bölgeye doğru kaçtığını görüyoruz. Beyaz rengin hakim olduğu bir görüntü veya web sitesi açtığınızda beyazın biraz sarıya doğru kaydığını göreceksiniz. Öte yandan her ne kadar parlaklık konusunda BlackBerry Q10’un ekranı tatmin edici gibi görünse de, parlaklık seviyesini en üst seviyeye çıkardığınızda ve başka bir üst sınıf akıllı telefonla karşılaştırdığınızda parlaklığın o cihazın gerisinde kaldığını göreceksiniz. Ayrıca parlaklık aralığı da çok geniş değil, bu da dikkatimizi çekti.
Ekranın üstünde BlackBerry logosu, sensörler, ahize hoparlörü ve 2 megapiksel kamera bulunuyor. Üst kenarda güç butonu ortalanmış, böylelikle hem sağ hem de sol elle tutulurken rahat şekilde kullanılması sağlanmış. Bu tuş çıkıntı yapmayacak şekilde yerleştirildiği için parmağınızla yoklayıp bulmanız 1-2 saniye alabilir. Yeteri kadar derin ve sertlikte olan bu tuşun kullanımının düzgün olduğunu da belirtmek gerekiyor. Ayrıca üst bölümde 3.5 mm. kulaklık jakı ve mikrofonlar yer alıyor. Sağ kenarda ses tuşları ve bunun ortasına yerleştirilmiş sesli komut tuşu bulunuyor. Altta hoparlör ve ana mikrofon konumlandırılmış. Sol kenarda da micro USB ve micro HDMI portları dikkat çekiyor.
BlackBerry Q10’un beyaz ve siyah olmak üzere iki farklı seçeneği bulunuyor. Beyaz renkli modelin arka kapağı noktalı bir desenle geliyor. Parmağınızı arka kapakta gezdirdiğinizde desendeki noktaların oyukluğunu hissedebilirsiniz. Siyah renkli modelin arkasıysa düz, holograma benzeyen ancak tam olarak hologram diyemeyeceğimiz bir desene sahip. Sol üst köşede yer alan 8 megapiksel kamera ve LED flaşın bulunduğu şeridin dışında kalan bölüm plastik kapakla örtülüyor. Alta doğru itilerek rahatlıkla çıkarılan bu kapağın altında 2100 mAh kapasiteli batarya, micro-SIM ve microSD kart yuvaları bulunuyor. micro-SIM kart yuvasına erişmek için pili yerinden çıkarmak gerekirken microSD kart takmak veya değiştirmek için böyle bir zorunluluk bulunmuyor.
BlackBerry, Q10’un BB10 ile düzgün şekilde çalışması için donanım konusunda cimri davranmamış. Ne de olsa BlackBerry Q10 üst sınıf bir BB10 telefonu. 1.5 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 işlemci içeren telefonda Adreno 225 GPU kullanılıyor. 2 GB RAM de uygulamaların düzgün şekilde çalışması için yeterli bellek alanını sunarken 16 GB dahili depolama alanı da dosyalar için yeterli olacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz microSD kart yuvasına 64 GB’ye kadar kapasiteye sahip bellek kartlarını takabilirsiniz. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, NFC, HSPA bulunuyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula da BlackBerry Q10’un sahip olduğu algılayıcılar olarak dikkat çekiyor.
Yazılım
Bu yılın başında çıkan BlackBerry 10 işletim sistemi ilk olarak sadece dokunmatik ekranlı BlackBerry Z10 aracılığıyla tüketicilerle buluşmuştu. Böylelikle BlackBerry 10’un dikdörtgen formatındaki ekranlar için sunduğu kullanıcı arayüzünü, sanal klavyesini görme fırsatı elde etmiştik. BlackBerry Q10 ise BlackBerry 10’un farklı bir versiyonunu, fiziksel klavyeli ekranlara özel sürümünü barındırıyor. Bu sürüm BlackBerry 10.1 adını taşıyor ve Q10’a özel bazı optimizasyonların yanı sıra BlackBerry 10’un üstüne getirilmiş çeşitli güncellemeleri de içeriyor. Q10’un 720 x 720 kare formatlı ekranı için özel olarak düzenlenen bir kullanıcı arayüzü karşımızda. Ayrıca Q10’da fiziksel klavye yer aldığı için BlackBerry 10’un en önemli silahlarından biri olan sanal klavyeyi görmüyoruz. Zaten gerek de olduğu söylenemez.
BlackBerry 10 navigasyonda dokunmatik ekran hareketlerine fazlasıyla önem veren bir işletim sistemi. BlackBerry Q10 gibi fiziksel tuş sayısının daha fazla olduğu bir telefonda bile bu durumdan vazgeçilmemiş. Donanım bölümünde de belirttiğimiz gibi eski klavyeli BlackBerry telefonlarında navigasyonu kolaylaştıran fiziksel tuşlar ve iztopu BlackBerry Q10’da yer almıyor.
Parmağınızı ekranın tam ortasında, klavye ve ekran arasına kalan bölümden ekranın ortasına doğru sürüklediğinizde ekran kilidini kaldırıyorsunuz. Bu hareket ekran kapalı olsa bile gerçekleşiyor. Eğer tepedeki güç butonuna basarsanız da karşınıza kilit ekranı çıkacak. Aynı hareketi kilit ekranında da tekrarlayarak ekran kilidini kaldırabilirsiniz. Bu arada kilit ekranında, ekranın sol kenarına yerleştirilmiş bildirim ikonları dikkatinizi çekecektir. Bunlar sayesinde ne kadar görülmemiş yazılı mesaj, cevapsız çağrı, Facebook, Twitter, BBM veya WhatsApp Messenger mesajı olduğunu görebilirsiniz. Öte yandan kilit ekranındayken parmağınızı yukarıdan aşağı doğru sürükleyerek ekran koruyucusu olarak kullanılan saati açabilirsiniz. Ekran kapalıyken parmağınızı hafifçe sürükleyerek saati görüntüleyebilir, bu ekran üzerinden alarm kurabilir veya telefon bildirimlerini kapatıp sizi kimsenin rahatsız etmemesini sağlayabilirsiniz.
BlackBerry Q10’un kullanıcı arayüzünde üç temel unsur bulunuyor. Bunlardan bir tanesi çoklu görev ekranı. Açık olan en son sekiz uygulama bu listede, çıkıldığı andaki ekran görüntüleri eşliğinde gösteriliyor. Dokuzuncu uygulama geldiğinde en eski uygulama bu listeden kaldırılıyor. Saat, hava durumu gibi uygulamalar bu ekranda görüntülenirken aynı zamanda bilgi gösterimine de devam ediyor. Bu açıdan Android’de gördüğümüz bileşenlere benzer bir gösterimin söz konusu olduğu söylenebilir.
Çoklu görev ekranındaykan parmağınızı sağa doğru sürüklediğinizde karşınıza BlackBerry Hub çıkıyor. BlackBerry 10’un iletişim merkezi olarak nitelendirebileceğimiz bu alan her türlü iletişim aracına gelen mesajları ve bildirimleri çatısı altına topluyor. SMS, e-posta hesapları, Facebook, Twitter, BBM, WhatsApp Messenger gibi BlackBerry Q10’a kaydını yaptığınız tüm araçları bu alandan takip edebilirsiniz.
Uygulama menüsüyse sayfalı bir yapıda karşımıza çıkıyor. Kısayolları klasörler altında gruplandırabileceğiniz gibi kaldırma işlemini de buradan gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için herhangi bir uygulama ikonu üzerinde parmağınızı basılı tutmanız yeterli oluyor. Uygulamalara baktığımızda Remember, Docs To Go, Story Maker, Haritalar, Hava Durumu, Saat gibi uygulamaların yüklü olarak geldiğini görüyoruz. Bulut depolama işleri için Box uygulaması yüklü olarak gelirken Connect to Dropbox aracı üzerinden Dropbox hesabını telefona ekleme ve Dropbox altındaki dosyalara BlackBerry Q10’dan erişme fırsatı sunuluyor. Akıllı Etiketler ve Print To Go gibi üretkenlik uygulamaları da BlackBerry Q10’u tercih eden çalışanların işine bir hayli yarayacaktır.
BlackBerry Q10’a daha fazla yüklemek isterseniz BlackBerry World mobil uygulama mağazasında binlerce uygulama sizi bekliyor. BlackBerry, mağazada çeşitliliğin artması için bir hayli çaba gösteriyor. Mağazada sunulanlara baktığımızda WhatsApp Messenger, Foursquare, Skype, LinkedIn, Twitter, TuneIn Radio gibi popüler uygulamaların BlackBerry 10 versiyonlarının yer aldığını görüyoruz. Bununla birlikte iOS ve Android’de varolan popüler uygulamaların önemli bir kısmının da BlackBerry World’de bulunmadığını belirtelim. Tabii ki, BlackBerry eksikliğinin hissedilmesi muhtemel bazı uygulamaların işlevlerini işletim sistemine entegre ederek açığı biraz olsun kapatmış. Ancak yerel uygulama kullanmanın tadının da bir başka olduğunu belirtmek gerek. Bu arada Android tabanlı uygulamaların yeniden derlenerek BlackBerry 10’da çalışacak şekilde ayarlanması da BlackBerry World’deki uygulama çeşitliliğini artıran en önemli unsurlardan biri olarak gösterilebilir. Örneğin Skype uygulaması bu şekilde BlackBerry World’e gelmiş bulunuyor.
BlackBerry 10’da da Android’dekine benzer bir kontrol tepsisi yer alıyor. Ekranın üstündeki durum çubuğundan aşağı doğru sürüklediğinizde açılan bu tepside Ayarlar uygulamasına kısayolun yanı sıra Wi-Fi, Bildirim, Bluetooth ve Alarm işlevlerini hemen kullanmayı sağlayan hızlı kontroller de bulunuyor.
BlackBerry Q10’un fiziksel klavyesi bazı işlevlerin hızlı şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlayacak kısayollar da içeriyor. Bu kısayolların tam listesi için kullanım kılavuzuna bakmanız yerinde olacaktır. “Tweet” yazıp daha sonra paylaşmak istediğiniz mesajı yazarak Twitter’da hızlı şekilde paylaşabilir veya aynı şekilde önce “facebook” yazıp arkasına da mesajınızı ekleyerek Facebook’ta bir durum güncellemesi yayınlayabilirsiniz.
Performans ve Batarya
BlackBerry hem yazılım hem de donanım üretimini elinde bulundurduğu için optimizasyon konusunda da rahat şekilde hareket edebiliyor. İşte bu noktada şirket Android telefon üreticilerinden ayrılıyor, biraz daha Apple ve Microsoft tarzı politika izliyor. BlackBerry Q10’u en iyi şekilde çalıştıracak, üst sınıf telefonlara yakışacak kullanıcı deneyimi sunma konusunda da en uygun bileşenler belirlenmiş ve sonuç olarak ortaya düzgün, işkenceye dönüşmeyen bir kullanıcı deneyimi sunuluyor.
BlackBerry Q10’da yer alan 1.7 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 işlemci, Adreno 225 GPU ve 2 GB RAM sayesinde BlackBerry Q10 tatmin edici bir performans sunmayın başarıyor. Çoklu dokunmatik hareketler ekran tarafından hızlı şekilde algılanıyor, tepkisellik iyi olduğu için de bu hareketlerle kontrol işlemi zahmete dönüşmekten kurtuluyor. BlackBerry 10 kullanıcı arayüzü arasında geçişler pürüzsüz, uygulamalar ve oyunlar da hızlı şekilde yükleniyor.
BlackBerry World mağazası popüler oyunlar konusunda uygulamalara göre biraz daha iyi durumda, mağazada daha çok seçenek görüyorsunuz. Bu da BlackBerry Q10’da oyun oynama konusunda biraz daha cezbedici ortam yaratıyor. Ücretsiz olarak indirdiğimiz Angry Birds Star Wars oyununu BlackBerry Q10’un kare ekranında deneyimledik. Grafikler oldukça göz alıcı görünürken, kare ekran nedeniyle oyunun tüm unsurları istenen büyüklükte ekrana sığmıyor, ekranda küçültme yapmanız gerekiyor. Bu da keyfi az da olsa sınırlıyor. Grafik performansı bakımından fena bulmadığımızı söyleyebiliriz, ancak oyun üst sınıf Android telefonlarında biraz daha akıcı gibi görünüyordu.
BlackBerry Q10’un internet tarayıcısı da masaüstündekine yakın bir internette gezinme deneyimi sunuyor. Ekranın büyük değil, ancak çözünürlüğün nispeten yüksek olması masaüstü web sitelerinin bile genel görünümde görünürlülüğü noktasında büyük katkıda bulunuyor. Web siteleri hızlı şekilde yükleniyor, kaydırma ve büyütme gibi işlemler de herhangi bir takılma olmaksızın gerçekleştiriliyor. Uygulamalar noktasında yaşanan eksiklik bu sağlam internet tarayıcısı sayesinde biraz olsun kapatılıyor.
Pil konusunda BlackBerry’nin klavyeli telefonlardaki çıtasını Q10 ile yükselttiğini söyleyebiliriz. Telefonda bulunan 2100 mAh kapasiteli çıkarılabilir batarya katalog değerlerine göre 360 saate kadar bekleme ve 13 saate kadar konuşma süresi sunuyor. Pratikte de bu bataryanın tek bir şarjla sabahtan akşama rahatlıkla gideceğini söyleyebiliriz. Ekranın büyük olmaması bataryanın daha uzun süre gitmesine yardımcı olan en büyük etkenlerden biri olarak gösterilebilir.
BlackBerry Q10’un çekim kalitesi iyi seviyede. Gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmelerinde pek sıkıntı yaşamadık, çağrı düşmesi ve bunun gibi sorunla karşılaşmadık. Ahize hoparlörü karşı tarafın sesini anlaşılır şekilde duymamıza yardımcı oluyor, netlik iyi.
Kamera
Söz konusu fotoğraf ve video çekimi olduğunda da BlackBerry Q10 sahiplerini hayal kırıklığına uğratmıyor. Telefonun arkasında yer alan 8 megapiksel kamera otomatik odak ve LED flaş gibi üst sınıf akıllı telefonlarda standart hâlini almış özellikleri içeriyor. Ayrıca bu kamera coğrafi etiketleme, görüntü sabitleme ve yüz algılama gibi çeşitli unsurları da bünyesinde barındırıyor. Telefonda yüklü gelen kamera uygulamasının en önemli özelliği de BlackBerry Q10’u dik şekilde tutmaya devam ederken fotoğrafları da en iyi şekilde çekmeye imkan tanıması.
BlackBerry Q10’un kare ekranına göre ayarlanmış bu kamera uygulaması bir hayli kullanışlı yapısıyla beğeninizi kazanacatır. Ekranın alt kenarında yer alan ikona dokunarak fotorğaf, video veya en iyi portre çekimi modları arasında geçiş yapabilirsiniz. Yine bu ikonun yanı yerleştirilmiş üç nokta üst üste şeklindeki ikon da kameranın ayarlar menüsüne geçişi sağlıyor. Buradan ön ve arka kameralar arasında geçiş, çekim modlarını ve sahne ayarlarını değiştirme gibi işlemler gerçekleştiriliyor. BlackBerry Q10’da seri çekim, dengeleme, HDR gibi çekim modları; gece, plaj veya kar, beyaz tahta ve aksiyon çekimi gibi ön sahne ayarları yer alıyor. BlackBerry Q10 ile 4:3 ve 16:9 görüntü formatlarının yanı sıra 1:1 formatında fotoğraflar da çekilebiliyor. Fotoğraf ve video çekimi için de ekrana dokunmak yeterli oluyor. Bu arada kilit ekranının sağ alt köşesine yerleştirilmiş kamera ikonu aracılığıyla kamera uygulamasına hemen erişim sağlanıyor. Benzer şekilde çoklu görev ve uygulama ekranlarında da kamera kısayolu ekranın sağ alt köşesinde yer alıyor.
En iyi portre çekim modu, çoğu akıllı telefonda görmeye başladığımız özelliklerden bir tanesi. BlackBerry 10 telefonlarında da kameranın en önemli özelliklerinden bir tanesi olarak bu mod karşımıza çıkıyor. Bu çekim modunda birkaç saniyelik çekim yapılıyor; çekilen kareler içindeki yüzler bulunarak bunların her birinin gözler açık şekilde çıkmış anları seçiliyor. Sonuç olarak bir veya birden fazla kişinin gözleri kapanmamış ve gülümsemiş şekilde çıktığı fotoğraflar elde ediliyor.
BlackBerry Q10 ile çekilen fotoğraflar genel olarak tatmin edici sayılır. Işık şiddetinin yeterli olduğu ortamlarda düzgün fotoğraflar elde ediliyor. Ne var ki, renkler biraz soğuk ve solgun görünüyor. Odaklama işlemi de biraz gecikmeli olarak gerçekleşebiliyor, özellikle yakın çekim fotoğrafların düzgün çıkması için deklanşöre bastıktan sonra telefonu biraz daha sabit tutmanız iyi olabilir. Gece çekimlerinde de ortalamayı aşmayan, gürültünün hissedildiği, ancak detayların yine de seçilebileceği şekilde fotoğraflar elde ediliyor.
Galeri: BlackBerry Q10’un Kamerasından Fotoğraflar
Video tarafına baktığımızda BlackBerry Q10’un 720p ve 1080p HD video çekimleri yaptığını görüyoruz. Görüntü dengeleme sistemi sayesinde videolarda belirli bir durağanlık yakalanırken sürekli odaklama da çekilen videolarda detayların en iyi şekilde gösterilmesine yardımcı oluyor. Sürekli odağın odaklama işlemini video çekimlerinde de yeteri kadar hızlı şekilde yaptığını görüyoruz. Ortam seslerinin kaydı konusunda da BlackBerry Q10’un düzgün bir performans gösterdiği söylenebilir.
Video: BlackBerry Q10’un Kamerasından 1080p Video
BlackBerry Q10’un önündeki 2 megapiksel kamera da 720p video kayıt yeteneğini bünyesinde barındırıyor. Bu kamerayla kendi fotoğraflarınızı ve videolarınızı çekebilirsiniz. Bununla birlikte bu kamera BBM Video ve Skype gibi uygulamalarla yapılacak görüntülü görüşmelerde de kullanılıyor.
Multimedya
BlackBerry Q10’un 3.1 inç ekranı video izlemek için çok fazla elverişli bir ortam oluşturmuyor. Üstelik bu ekranın kare formatında olduğunu da hesaba katarsak, videolar çok daha küçük bir alanda oynatılacaktır. Yine de, BlackBerry bu telefona multimedya tüketimi için ihtiyaç duyulacak temel araçları eklemiş. Telefon üzerinden kısa videoları ve YouTube kliplerini izleyebilirsiniz. Her ne kadar BlackBerry 10’a özel yerel bir YouTube uygulaması bulunmuyor olsa da, BlackBerry Q10’a YouTube’un HTML5 uygulamasının kısayolu eklenmiş. Böylelikle yerelin yerini tutmasa da idare edecek bir YouTube performansı sunuluyor. Bunun dışında cihazda yüklü gelen Videolar uygulaması DivX, XviD, MP4, WMV, H.263 ve H.264 gibi formatları destekliyor. Bu uygulama hem telefonu belleğine aktardığınız hem de kamerayla çektiğiniz videoları kütüphanesinde gösteriyor. Alt yazılar konusunda bu video uygulaması yeterli olmuyor. BlackBerry World’de de düzgün bir video uygulaması bulunmadığı için BlackBerry Q10 sahiplerinin telefonlarında alt yazılı yabancı dizi ve film izlemeleri biraz zor gibi görünüyor.
Müzik tarafında işleri gören Müzik uygualması MP3, WMA, WAV ve eAAC+ ve FLAC gibi yaygın ses formatlarının destekliyor. Belleğe aktarılan şarkılar otomatik olarak kütüphaneye ekleniyor ve istendiği zaman oynatılıyor.
BlackBerry Q10’un alt kenarında bulunan hoparlör küçük boyutuna rağmen güçlü bir ses çıkışına sahip. Telefonu bir yüzeye koyduğunuzda ses şiddeti yansımanın da etkisiyle biraz daha güçleniyor. Öte yandan telefonda yer alan micro HDMI portu BlackBerry Q10’un ekranındaki görüntünün harici monitör veya TV’lere aktarılmasını mümkün kılıyor.
Sonuç
BlackBerry 10 Kanadalı şirket için yepyeni bir sayfa. Başlangıç BlackBerry Z10 ile yapılmıştı, ancak çoğu tüketicinin, özellikle de BlackBerry telefonlarına sadık kitlenin BlackBerry Q10’u merakla beklediğini tahmin ediyorduk. Görünen o ki, BlackBerry Q10 dört gözle bu telefonu bekleyenleri pek de hayal kırıklığına uğratmıyor. Eğer daha önce klavyeli bir BlackBerry Curve veya Bold kullandıysanız, BlackBerry Q10’a geçiş sizi memnun edecektir. Tabii ki, dokunmatik ekran kontrollerine ve eskinin fiziksel kontrollerinin eksikliğine alışmanız biraz zaman alacaktır, ancak en sonunda her işi rahatlıkla yapabildiğinizi farkedeceksiniz. Fiziksel klavye de BlackBerry Q10’u kullanma zevkinizi ve verimliliğinizi daha da yukarılara çıkaracaktır. BlackBerry Q10 şimdiye kadar yapılmış en iyi klavyeli BlackBerry telefonu olma özelliğini taşıyor. Bir sonraki telefonu için yine bir BlackBerry’yi düşünenler buna göre hareket edebilirler.
BlackBerry 10 platformunun mobil uygulama ekosistemi bakımından iOS ve Android gibi rakiplerinin gerisinde kalması BlackBerry Q10’un en önemli handikapı olarak dikkat çekiyor. Ayrıca ekranın küçük olması akıllı telefonda multimedya içerik tüketimine önem verenler için eksi hanesine düşülen bir not olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan BlackBerry Q10’un 1999 TL’lik peşin satış fiyatını normale göre biraz yüksek bulduğumuzu belirtmeliyiz. Daha önceki BlackBerry Bold telefonlarının 1500-1600 TL seviyesindeki fiyatlarını göz önünde bulundurduğumuzda ve BlackBerry Q10’u akıllı telefon arenasındaki diğer ürünlerle karşılaştırdığımızda belki bu telefonun 300 TL daha ucuz olması uygun olurdu.