RIM’in geçtiğimiz kasım ayında tanıttığı BlackBerry Curve 9380‘i Amsterdam’daki BlackBerry DevCon Europe‘ta kısa da olsa inceleme fırsatı bulduk. Curve serisi BlackBerry telefonlarda dokunmatik ekran yoktur, ancak bu serinin de kendine has bir hayran kitlesi bulunuyor. Curve 9380 ile birlikte RIM radikal bir değişikliğe gitmiş ve QWERTY klavyeyi kaldırarak tam dokunmatik ekran eklemiş. Dokunmatik ekranın altında klasik kontrol tuşları; optik trackpad, çağrı, menü ve geri tuşları yer almaya devam ediyor. Optik trackpad’in dışındaki tuşlar tek bir kalıp üzerine ve arkadan aydınlatmalı olacak şekilde yerleştirilmiş.
BlackBerry Curve 9380’in sağında ses kademe ve kapatma tuşları, aynı zamanda atanabilir tuş yer alıyor. Sol kenarda ise microUSB portu yer almakta. Bu port üzerinden hem şarj hem de USB bağlantısı gerçekleştiriliyor. Üstte 3.5 mm’lik kulaklık jakı ve ekran kilit tuşu, bulunmakta. Bu arada ön yüzde, sağ üst köşede bildirim ışığı bulunmakta. BlackBerry kullanıcıları bu ışığa alışıktır, gelen yeni e-postalardan bu yolla haberdar olurlar. Cihazın arkasında 5 megapiksel kamera ve LED flaş yer almakta. Kapağın altında değiştirilebilir lityum iyon batarya yer alıyor.
BlackBerry Curve 9380’in 3.2 inç’lik ekranı 360 x 480 piksel çözünürlüğe sahip. BlackBerry Bold 9900‘da bundan daha küçük bir ekrana 640 x 480 piksel çözünürlüklü ekran yerleştiren ve oldukça keskin ve göze hoş gelen bir görsel deneyim sunan RIM, Curve 9380’de daha mütevazi bir ekranla yetinmiş. Ekranın piksel yoğunluğu nispeten düşük olsa da, düzgün bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz. Ekranın dokunmatik hareketlere olan tepkisi de iyi seviyede, menü geçişlerinde arayüz elemanlarında pek takılma gözlemlemedik. Aynı durum internet tarayıcısı içinde çeşitli sürükleme, kaydırma ve yakınlaştırma hareketlerini yaparken de geçerli.
BlackBerry Curve 9380’de yer alan 806 MHz işlemci belki yetersiz gibi gelebilir, ancak RIM’in düzgün ayarlamaları sayesinde Curve 9380 hem yukarıda belirttiğimiz dokunmatik işlevleri hem de diğer görevleri düzgün bir şekilde yerine getirebiliyor. BlackBerry DevCon Europe’ta incelediğimiz üründe BlackBerry 7.1 OS çalışıyordu, belki bunun da tatmin edici bir performans elde etmemizde etkisi vardır. 512 MB RAM çoğu uygulamayı çalıştırmak için yeterli görünüyor. 512 MB dahili bellek yetersiz gibi görünse de cihazda yer alan microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar destek veriyor.
BlackBerry Curve 9380’in kablosuz bağlantı desteklerine baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR, GPS, HSDPA ve HSUPA gibi bileşenleri görüyoruz. Mobil operatörlerin tercihi durumunda NFC de listeye eklenebiliyor. Eğer NFC desteği de olursa, bu durum mobil ödemeden BlackBerry Tag ile içerik paylaşımına kadar birçok alanda BlackBerry Curve 9380’in verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayabilir. BlackBerry OS 7.1’in yüklü oluşu, BlackBerry Curve 9380’in bir kablosuz erişim noktası olarak da kullanılabileceği anlamına geliyor.
BlackBerry Curve 9380’in arkasında 5 megapiksel kamera ve LED flaş yer alıyor. BlackBerry Bold 9900’da test ettiğimiz kamera arayüzü daha büyük bir ekranda karşımıza çıkıyor. İster atanabilir tuş ile ister ekranın üstünde bulunan sanal tuş yardımıyla fotoğraf çekmek mümkün. Çekilen fotoğraflara konum etiketi ekleme, yüz algılama ve görüntü dengeleme desteği de kameranın özellikleri arasında yer alıyor. Video kaydında VGA ile yetiniliyor olması biraz hayalkırıklığı yaratabilir.
BlackBerry Curve 9380, Curve serisinin hafifliğini, kıvrımlı hatlara sahip çekici tasarımını dokunmatik ekranın kullanım kolaylığıyla buluşturuyor. Bu arada BlackBerry’sini optik trackpad ile kontrol etmeye alışanlar için bu seçenek de sunulmaya devam ediliyor. Ne yazık ki, fiziksel klavyeden fedakarlık edilmesi gerekecek, ancak ekranüstü sanal klavye de işini fazlasıyla görecektir. BlackBerry Curve 9380 ile ilgili ilk izlenimlerimiz gayet olumlu. Telefon Türkiye’ye geldiğinde daha detaylı bir inceleme yapmak için de sabırsızlanıyoruz.