Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye’de 2018 boyunca kartla yapılan ödemeler ve “nakitsiz toplum” hedefine ulaşmak konusunda yaşanan gelişmeleri düzenlediği basın toplantısında paylaştı. Toplantıda konuşan BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, geçtiğimiz yıl alışverişte banka kartı kullanma alışkanlığının iyiden iyiye yerleştiğine dikkat çekti.
Canko, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Kartlı ödemelerde banka kartı kullanımında tüketici alışkanlıkları son yıllarda değişim gösterdi. BKM verilerine göre toplam kartlı ödeme tutarının 2018’de yüzde 21 büyüyerek 817 milyar TL’ye ulaştığını; kredi kartıyla yapılan ödeme tutarının yüzde 18, banka kartıyla yapılan ödeme tutarının ise yüzde 38 arttığını görüyoruz. 2018’de her 3 kartlı ödemeden 1’i banka kartlarıyla gerçekleşti. 2017 yılında ilk defa banka kartlarıyla yapılan alışveriş adedi nakit çekim adedini geride bırakırken, artık her 5 banka kartı işleminden 3’ü de alışveriş olarak gerçekleşiyor.”
Canko, 2018’de kredi kartı sayısının yüzde 6, banka kartı sayısının ise yüzde 11 oranında arttığını belirtti. Bu artışla beraber kredi kartı sayısı 66.3 milyona, banka kartı sayısı ise 146.4 milyona ulaştı. Türkiye’deki toplam kart sayısı ise 213 milyona yükseldi.
BKM Genel Müdürü, konuşmasında en fazla kartlı ödeme artışı görülen sektörlerle ilgili bilgiler de verdi: “2018 yılında da bir önceki yıl olduğu gibi hava yolları sektörü kartlı ödemelerde en fazla artış gösteren sektör oldu. Hava yolları sektöründe kartlı ödemeler geçen yıl yüzde 44 artarak 20,6 milyar TL’ye ulaşırken, bu sektörü yüzde 29’luk artış ve 36,7 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarı ile restoran ödemeleri, yüzde 28’lik artış ve 17,6 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarıyla konaklama sektörü, yine yüzde 28’lik artış ve 32 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarıyla sağlık ürünleri & kozmetik sektörü, yüzde 27’lik artış ve 78,1 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarıyla akaryakıt istasyonları sektörü izledi.”
İnternet üzerinden yapılan kartlı ödemelerdeki artış 2018’de de devam etti. Banka kartlarının internette kullanımının arttığına dikkat çeken Canko, 2017’de 99 milyar TL olan internetteki kartlı ödeme hacminin 2018’de 139 milyar TL’ye yükseldiğini belirtti. BKM Genel Müdürü, genç nüfusun ve dijital dönüşümün etkisiyle internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payının ise yüzde 16’yı geçtiğinin altını çizdi.
Türkiye’de kullanılan temassız işlem özellikli kart sayısı da 2018’de yüzde 40 oranında artarak 58 milyona çıktı. Bu kartların kullanılabildiği ödeme terminallerinin sayısı ise 1 milyonu geçti. Temassız ödeme özellikli terminallerin toplam terminallerin içindeki payının yüzde 52’ye yükseldiğini belirten Soner Canko, temassız işlem sayısının da 2015’teki seviyenin 7 katına çıktığına dikkat çekti.