Sanal para birimi Bitcoin’in yükselişi durdurulamıyor. Geçtiğimiz hafta itibarıyla 10 bin dolar barajını aşan Bitcoin değer kazanmaya devam ediyor. Bugün itibarıyla 15 bin dolar seviyesini de gören dijital para, hâli hazırda 15 bin 300 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Bitcoin’in hem 2017’nin genelindeki hem de son birkaç aydaki yükselişi için “inanılmaz” sıfatını kullanmak yanlış olmayacaktır. Eylül ayının ortalarında dijital para biriminin değeri 3 bin 500 dolar seviyesindeydi. 2017’nin başında ise 1 Bitcoin sadece 800 dolardı.
Dijital para biriminin bu yükselişi sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda şu anda bir şey söylemek pek mümkün değil. Analistler de Bitcoin’in geleceğinin belirsizliği konusunda hemfikir görünüyor. Bitcoin hem değerinin hızla artması hem de işlem sürelerinin yavaşlığı nedeniyle uzun süre önce gerçekten bir şeyler satın alma konusunda yararlı olmaktan çıkmıştı. Bu durum akıllara Bitcoin’in balon olup olmadığı ve bu balonun ne zaman paylayabileceği sorularını getiriyor.
Hâli hazırda Bitcoin genellikle değer kazansa da, genel itibarıyla değerinin çok hızlı biçimde dalgalanması Bitcoin’e dair endişelerin başını çekiyor. 29 Kasım’da yaşanan son dalgalanma, bu durumun en net örnekleri arasında yer alıyor. 1,5 saat içinde 11 bin doların üzerinden 9 bin dolar seviyesine gerileyen sanal para, kendisine şüpheyle bakanları korkutuyor. Uzun süredir Bitcoin’i takip edenler için bu dalgalanmalar normal görünse de, ekonomiyi iyi bilenler bu hızlı değer değişimleri nedeniyle şüpheci tavırlarından vazgeçmiyor.
Bitcoin değer kazanmasıyla birlikte yeni bir sorun yarattı
Bitcoin değer kazanması ve giderek daha fazla ilgi görmesi nedeniyle yeni bir soruna yol açtı. Bitcoin sunucularının yoğunluğunun artması, enerji maliyetlerini yukarıya çekti. Ars Technica’da yer alan habere göre, Bitcoin sunucuları hâli hazırda Danimarka’nın yıllık tüketimine eşdeğer seviyede elektrik harcıyor. Bu tüketim miktarının da Bitcoin’in değeriyle orantılı biçimde değişebileceği belirtiliyor.