Malezya Havayolları’nın MH370 sefer sayılı uçağının geçtiğimiz yıl 293 yolcusuyla birlikte ortadan kaybolması, ticari uçuşları daha iyi takip edebilmek için küresel bir sistem oluşturulması yönündeki girişimlerin başlamasına ön ayak olmuştu. Bu girişimler, ilk meyvelerini geçtiğimiz hafta vermeye başladı. Bir Birleşmiş Milletler komitesi, geçtiğimiz hafta radyo spektrumunun bir kısmının küresel uçuş takip sistemine tahsis edilmesi yönünde karar aldı.
Söz konusu karar, İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenen Dünya Radyo İletişim Konferansı’nda açıklandı. İletişim teknolojisi için küresel standartları belirleyen Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, 1087.7-1092.3 MHz frekans bandını uydular ve uzay istasyonlarının uçakların vericilerinden Otomatik Bağımlı İzleme Yayını sinyali alması için tahsis etti. Uçaklar halihazırda söz konusu sinyalleri sadece diğer uçaklara ve hava kontrol kulelerine gönderiyor. Bu da özellikle uzun mesafeli uçuşlarda sinyalin etkinliğine olumsuz olarak yansıyor.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Genel Sekreteri Houlin Zhao, kurumunun küresel uçuş takibi konusundaki talebe rekor sürede yanıt verdiğini dile getirdi. Zhao, Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin sivil havacılıkta küresel uçuş takibini geliştirmek için çalışmalarını sürdüreceğini sözlerine ekledi.
Zhao’nun “Talebe rekor sürede karşılık verdik.” sözlerine katılmayanlar da mevcut. MH370’in ortadan kaybolmasının ardından yetkili kurumlar ve havayollarının 2009’daki Air France kazasının ardından sunulan takip tavsiyelerine karşılık vermemekle suçlanmıştı. Avrupa Birliği, zorunlu uçuş takibi konusundaki planlarında ısrarcı olduğunu geçtiğimiz eylül ayında açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler’in havacılık kolu, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu, takip teknolojisinin uçaklara kurulumu için 2016’nın kasım ayına kadar süre verdi. Kurulumun tamamlanmasının ardından uçaklar en az 15 dakikada bir konum sinyali gönderecek. Acil durumlarda bu sinyallerin sıklığı artacak.