Teknoloji

Birleşik Krallık: Facebook, Google ve Twitter terörle mücadelede “kasten” yetersiz kalıyor

birlesik krallikBirleşik Krallık parlamentosu Facebook, Twitter ve YouTube’un terörizmi teşvik edecek içerikleri kaldırmak konusunda bilinçli olarak yavaş hareket ettiğine inanıyor. İçişleri Komitesi tarafından hazırlanan rapora göre, sosyal ağlar terör örgütleri için propaganda ve eleman kazanma platformu olarak işlev görüyor. The Wall Street Journal’a açıklama gönderen sosyal medya şirketleri ise radikal içeriklere karşı hoşgörülü oldukları iddiasına karşı çıktı. Facebook’tan konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, terörle bağlantılı içeriklerle ilgili olarak gelen şikayetlerin hassasiyetle ele alındığı belirtildi.

Komitenin raporunu istihbarat birimlerinden ve Müslüman topluluklarından gelen bilgiler ile terörle mücadele ve güvenlik uzmanlarından alınan görüşler doğrultusunda hazırladığı ifade edildi. The Wall Street Journal’a konuşan uzmanlar ise raporda yanıltıcı noktaların bulunduğunu savundu. Uzmanlara göre, teröristler iletişim, propaganda ve yeni destekçi kazanma konusunda WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma platformlarından faydalanıyor. Söz konusu uygulamalar da ABD ve Birleşik Krallık hükümetlerinin tepki oklarını üstüne çekmiş durumda.

Raporda söz konusu şirketlerin milyarlarca hesabı sadece yüzlerce çalışanla kontrol ettiği belirtildi. Twitter’a ayrı bir parantez açan rapor, mikro blog servisinin aşırı içerikleri istihbarat kurumlarına bildirme konusunda proaktif bir tavır takınmadığının da altını çizdi.

Çevrim içi ağların terör örgütleriyle suç ortaklığı yaptığı iddiası, son dönemin en büyük tartışma konuları arasında yer alıyor. Twitter’dan yapılan açıklamaya göre, yılbaşından bu yana terörle bağlantılı olduğu belirtilen 360 bin hesap kapatıldı. Parlamenterler ise milyarlarca dolar geliri olan şirketlerin terörle mücadele konusunda yeterince çaba göstermediğini savunuyor.

Birleşik Krallık İçişleri Komitesi sosyal medyada “sıfır tolerans” istiyor

Birleşik Krallık İçişleri Komitesi, sosyal paylaşım sitelerinin çevrim içi ortamda uç fikirlerle mücadele konusunda “sıfır tolerans” politikası uygulaması istiyor. Hazırlanan raporda, sosyal medya şirketlerinin hızlı aksiyon almasını zorunlu kılacak yasaların da oluşturulabileceği belirtiliyor.