Britanyalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing, 1952 yılında genel ahlaksızlık suçundan mahkum edilmiş ve kimyasal olarak hadım edilme cezasına çarptırılmıştı. Turing 1954 yılında, pek çok kişi tarafından intihar olarak kabul edilen, siyanür zehirlenmesi sonucunda hayatını kaybetmişti. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Turing’in ölümünden 59 yıl sonra Birleşik Krallık adına Alan Turing’den resmi olarak özür diledi. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Enigma kodunun kırılmasında önemli bir katkıda bulunan ve dünyanın depolanabilen ilk bilgisayar programlarından ACE’yi geliştiren Turing, eşcinsel olduğu için suçlu bulunmuş; göğüslerinin çıkmasına ve iktidarsızlığa yol açan bazı kimyasal deneylere maruz bırakılmıştı.
Kraliyet imzalı özrün arkasında İngiltere Adalet Bakanı Chris Grayling’in Kraliyet Özür İmtiyazı çerçevesindeki girişimi yatıyor. Grayling’in girişiminden önce de Britanya kamuoyunda verilen ceza nedeniyle Turing’den özür dilenmesi için ciddi bir kampanya yürütülmüştü. 2009 yılında dönemin başbakanı Gordon Brown’a Turing’den özür dilenmesi için toplanan imzalar iletilmiş, ancak bundan bir sonuç alınamamıştı. 2011’deki girişim ise Turing’in ”düzgün biçimde” mahkum edildiğini söyleyen Lord McNally tarafından reddedilmişti. 2012 yılında Liberal Demokrat milletvekili Lord Sharkey tarafından verilen ve Turing için bir kraliyet özrü talep eden tasarı bu yılın başında Lordlar Kamarası’nda ikinci kez okunmuştu.
II. Elizabeth tarafından yapılan resmi açıklamayla birlikte 20. yüzyılın en etkileyici bilim adamlarından biri hak ettiği özüre kavuşmuş oldu. Turing 1954 yılında hayatını kaybetmiş olsa da, keşifleri ve geliştirdiği konseptler halen günümüzün modern teknolojisi ve medyasında kullanılmaya devam ediyor.
İlgili >> BBC