Teknoloji

Kutusu açılmamış birinci nesil iPhone açık artırmayla 190 bin dolar karşılığında satıldı

birinci nesil iphone

Birinci nesil iPhone, Macworld 2007’de Apple’ın kurucusu ve o dönemki CEO’su Steve Jobs tarafından tanıtılmıştı. Devrim yaratan bu cihazın 4 GB’lık versiyonu 500 dolar ve 8 GB’lık versiyonu da 600 dolar karşılığında satışa sunulmuştu. Buna ek olarak, ABD’de kullanıcılar sadece mobil operatör AT&T üzerinden telefona sahip olabiliyordu. Aradan geçen 16 yılın ardından ilk iPhone’lar açık artırmalarda da büyük ilgi görüyor.

Örneğin, ambalajı açılmamış 8 GB kapasiteli bir iPhone, geçtiğimiz şubat ayında 2500 dolar açılış fiyatıyla açık artırmaya çıkarılmış ve 63 bin dolar karşılığında satılmıştı. 4 GB kapasiteli başka bir iPhone, bu fiyatı üçe katlamayı başardı.

Kutusu açılmayan 4 GB kapasiteli iPhone, 30 Haziran’da LCG Auctions tarafından 10 bin dolar açılış fiyatıyla açık artırmaya çıkarıldı. Yavaş yavaş 42 bin dolar seviyesine yükselen teklifler, 16 Temmuz itibarıyla birden adeta “çıldırdı”. Kısa ama zorlu bir teklif savaşının ardından iPhone 190 bin 372 dolar 80 sent (mevcut kurla 5 milyon 6 bin 690 TL) karşılığında satıldı.

4 GB birinci nesil iPhone neden 8 GB versiyondan daha yüksek bir fiyatla satıldı?

LCG Auctions 4 GB iPhone’un fiyatının neden 8 GB versiyondan yüksek olduğunu şu şekilde açıkladı: “İlk iPhone’un 4 GB versiyonu koleksiyonerler arasında ‘kutsal kâse’ olara değerlendiriliyor. 29 Haziran 2007’de 8 GB versiyonla birlikte piyasaya çıkan bu versiyon, satışların istenilen seviyede gitmemesi nedeniyle 5 Eylül 2007 itibarıyla piyasadan çekildi. Bunun nedeni alıcıların iki kat depolama için 100 dolar fazla ödemeyi tercih etmesiydi.”

Daha ucuz ve daha az ilgi gören modelin 16 yıl sonra daha yüksek bir fiyatla satılmasının ilginç bir durum olduğu rahatlıkla söylenebilir. Evinde kutusu açılmamış birinci nesil iPhone’u olanların bunu ortaya çıkarmasının zamanının geldiğini de belirtmek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER