Microsoft‘un kurucusu Bill Gates, pek çok ülkenin koronavirüs ile mücadele için mülakata dayalı temas izleme ve merkezi veri tabanı oluşturma gibi yöntemlerden yararlanacağını düşündüğünü belirtti.
Kişisel blogunda bir yazı yayınlayan Gates; potansiyel tedaviler, aşı ve önleme stratejileri konusunda çeşitli önerilerde ve tahminlerde bulundu. Microsoft’un kurucusu, Türkiye’nin de uyguladığı “filyasyon” yani temas takip politikasının salgını yavaşlatmak ve durdurmak için ideal bir yöntem olduğunu dile getirdi. Apple ve Google’ınkiler gibi sadece teknolojiye dayalı seçeneklere pek sıcak bakmayan Gates, geniş ölçekli veri analizlerine ve geleneksel yöntemlerin daha etkili olacağına inanıyor.
Gates, gizlilik konusundaki endişeler nedeniyle pek çok ülkenin Çin ve Güney Kore gibi GPS tabanlı takip sistemlerinden uzak duracağına inanıyor. Ünlü milyarder, Bluetooth tabanlı temas izleme yöntemlerine de pek sıcak bakmıyor. Bu tarz yöntemlerin işe yaraması için insanların gerekli uygulamayı gönüllü olarak indirmesi gerektiğini söyleyen Gates, ihtiyaç duyulan geniş ölçekli kullanım seviyesine de çıkılamayabileceğini belirtti.
Gates’in yazısında örnek yaklaşım konusunda şu ifadeler yer alıyor: “Pek çok ülkenin Almanya’nın hâlihazırda uyguladığı yaklaşımı uygulayacağını düşünüyorum. Bu sistemde pozitif çıkan her bir vaka ile mülakatlar yapılıyor ve temasta bulunduğu kişilerin bir listesi oluşturuluyor. Enfeksiyonların modelleri, riskin en yüksek olduğu bölgeleri görmeyi ve değiştirilmesi gereken politikaları görmeyi sağlayabilir.”
Bu yaklaşımın en önemli zorluğu olarak çok sayıda kişiyle röportaj yapılması gerekliliği öne çıkıyor. Gates, bu işin hızlı şekilde yapması için her sağlık sisteminde uygun organizasyonun kurulması gerektiğinin altını çiziyor. Mülakatları yapacak kişilerin gizlilik konusunda eğitim almasının gerektiği de Gates’in dikkat çektiği noktalar arasında bulunuyor.
Bill Gates koronavirüs ile ilgili komplo teorilerinin hedefinde
Gates yazısında bahsetmese de; Almanya, Bluetooth tabanlı temas takip sisteminin Avrupa’daki ilk kullanıcılarından biri. Bu sistem, Apple ve Google’ın takip sistemiyle benzerlikler taşıyor. Ancak burada anonimleştirilmiş veriler, kullanıcının cihazı yerine merkezi bir sunucuda saklanıyor.
Bill Gates, koronavirüs konusundaki komplo teorilerinin de başlıca hedeflerinden biri. ABD Başkanı Donald Trump’ın eski danışmanı Roger Stone’un da aralarında bulunduğu bazı çevreler, Gates’in de aralarında bulunduğu bir grubun koronavirüs salgınından sorumlu olduğunu iddia etmişti.