Türkiye’de 90’ların sonu ve 2000’lerin başında oldukça popüler hale gelen bilgi yarışmaları bir süre için gözden düşse de son iki-üç yıllık dönemde yine yüksek bir popülariteye ulaşmış durumda. Televizyonlarda pek çok izleyiciyi ekran başına kilitleyen bu bilgi yarışmalarına katılmanın pek kolay olmadığı kesin. Ancak mobil platformlar sayesinde pek çok imkanı ayağında bulan kullanıcılar bilgilerini de, geniş kitleler önünde olmasa bile, test edebiliyorlar. Bu imkanı veren uygulamalardan birisi de Bil Yarış.
Bil Yarış’ı Google Play üzerinden indiren kullanıcların karşısına oyunu ilk kez başlattıkları zaman bir ekran çıkıyor. Bu ekran üzerinden kullanıcılar yeni bir oyuncu hesabı oluşturabiliyor, eğer varsa mevcut hesaplarıyla giriş yapabiliyor veya misafir oyuncu olarak oyuna katılabiliyor. Swarm desteğiyle oluşturulan bu üyelik sisteminde kullanıcılar isterlerse Facebook bilgilerini de giriş için kullanabiliyor. Oyunu bir hesap kullanarak oynamanın işin sosyal boyutunu biraz daha artırdığını ve rekabet duygusunu biraz daha somut hale getirdiğini söylemek pek yanlış olmayacaktır. İlk etapta hesap oluşturmayan kullanıcılar daha sonra Android cihazlarının kapasitif Ayarlar tuşuna basarak uygulamanın ekstra ayarlar menüsüne ulaşabilir ve buradan Swarm’a giriş yapabilirler.
Giriş ekranının ardından oyuncular uygulamanın ana ekranına yönlendiriyor. Yarışmanın başlama komutu bu ekran üzerinden verilirken, oyunla ilgili istatistik ve skorlara da yine bu ekran üzerinden ulaşılıyor. Bil Yarış’ın çekirdeğini oluşturan yarışma kısmındaysa ilk dikkat çeken noktaysa bir setteki soru sayısının fazlalığı. 100 sorudan oluşan yarışma setlerinde yarışmacılara soruları cevaplamaları için soru başına 20 saniye süre veriliyor. Sorulara verilen cevabın ardından süre dururken, bir sonraki soruya otomatik olarak geçilmemesini Bil Yarış’ın olumlu özelliklerinden biri olarak nitelemek mümkün. 100 soruluk set oldukça uzun olduğu için kullanıcılara beş adet yanlış cevap hakkı veriliyor. Kullanıcılar soruları yanlış yanıtlasalar bile verdikleri her 10 doğru cevapta bir yanlış hakkı kazanıyor.
Genelde bu tarz yarışmalarda sıklıkla görülen bir özellik olan joker hakkı Bil Yarış’ta mevcut değil. Geliştiricilerin oyuna joker hakkı ilave etmemesinin gerekçesi olarak yanlış cevaplama hakkı gösterilebilir. Bil Yarış’ın soru kalitesiyse oldukça tatmin edici seviyede. Bu tarz uygulamalarda kullanılan standart dil ve formatların zaman zaman dışına çıkan uygulamada yöneltilen kimi soruların oldukça zor olduğunu belirtmek gerek. Pozitif bilimlere fazla dokunmayan uygulamada daha çok genel kültür sorularına ağırlık verilmiş. Belli bir eksperlik alanı üzerinden soruları yanıtlamayı sevenlere Bil Yarış yardımcı olamıyor. Uygulamanın arayüzüyse olması gerektiği gibi oldukça sade ve sorular arası hızlı geçişe imkan tanıyor.
Bilgi yarışmalarından hoşlanan, ancak TV’deki bu yarışmalara katılmak için gereken cesareti veya şansı bulamayanların önünde artık kendilerini test etmek, tatmin etmek veya bu tarz yarışmalara hazırlamak için çok sayıda imkan bulunuyor. Bu imkanlar arasında ön plana çıkanlardan biri olan Bil Yarış, oyuncularına kendlerini geniş yelpazede, uzun soluklu ve keyifli bir biçimde test etme fırsatı sunuyor.
İlgili >> Google Play