Manşetler

BBM WhatsApp’ı geçebilir mi?

Ne kadarınız mesajlaşma ihtiyaçlarını SMS ile karşılaşıyor. WhatsApp, Kik, MessageMe gibi SMS tarzı mesajlaşma deneyimini internet bağlantısı üzerinden sunan servisler çıktığından beri çoğunuz tek bir SMS göndermek için para harcamayı istemiyor olmalısınız. SMS gelirleri giderek azalan mobil operatörler de gelirlerini belirli bir düzeyde tutmak için çeşitli SMS paket kampanyalarıyla müşterilerin SMS kullanımını canlı tutmaya çalışıyor. Ancak her ne olursa olsun, insanlar mobil internet bağlantısını kullanarak mesajlaşmayı sevdi, üstelik bu şekilde SMS’in kalıpları dışına çıkarak MMS tarzı mesajları da mobil internet bağlantı paketleri dahilinde gönderebiliyorlar.

blackberry-messenger-logo-150513

editorden-sabri-kusturYukarıda bahsettiğimiz anında mesajlaşma servisleri arasında BlackBerry Messenger’ı saymadık. Aslında BBM tüm bu mesajlaşma servislerinin atası sayılır. BlackBerry cihaz kullanıcıları BBM sayesinde birbirleri arasında SMS’i kullanmadan yazılı şekilde mesajlaşma imkanına sahiptiler. Birçk BlackBerry kullanıcısı kontak bilgilerinin arasına BlackBerry PIN numaralarını ekliyordu ve bu sayede diğer BlackBerry kullancılarına kendisini BBM’de eklemesi için gerekli olan imkanı veriyordu. Belki de BlackBerry telefonlarının gençler arasında bu kadar popülerleşmesinin tek sebebi BBM’di. Ne var ki, BBM’in sadece BlackBerry cihazlarıyla sınırlı kalması hem bu servisin geniş kitlelere ulaşmasını engelliyordu, hem de bu servisi WhatsApp gibi platformlar arasında değerlendirmemizin önüne geçiyordu.

BlackBerry’nin BBM’i sadece kendi cihazlarında kullanılmakla sınırlı tutmayıp iOS ve Android gibi iki rakip platformun kullanıcılarına da açacağı uzunca bir süredir dillendiriliyordu. Bu beklenti nihayet dün BlackBerry Live etkinliğinde gelen açıklamayla birlikte resmileşti. Önümüzdeki yaz aylarından itibaren BlackBerry Messenger’ın iOS ve Android uygulamaları yayınlanacak. Böylelikle iPhone veya Android telefon kullanıcıları da BlackBerry cihaz sahipleriyle iletişimde yeni bir kanala sahip olacak.

Aslında BlackBerry Messenger sadece BlackBerry kullanıcılarının iOS ve Android kullanıcılarıyla iletişim kurmasına yardımcı olmayacak. Bir iPhone kullanıcısı başka bir iPhone veya Android kullanıcısıyla iletişim kurma işlemini BBM’i kullanarak gerçekleştirebilecek. Yani, BlackBerry attığı adımla birlikte BBM’i kendisine bağlı bir platform olmaktan çıkarıyor ve tüm mobil ekosistemi kucaklayan bir platform hâline getirmek için önemli bir adım atıyor.

Ortamdaki BlackBerry cihaz sayısıyla iOS ve Android cihaz sayılarını karşılaştırdığımızda, BlackBerry Messenger’ın rakip platformlara açılmasının isabetli bir karar olduğunu görüyoruz. Bu sayede BlackBerry Messenger servisinin kullanıcı sayısı kesinlikle artacaktır. Tabii ki, hâli hazırda WhatsApp veya diğerleri gibi anında mesajlaşma uygulamalarını kullanan kullanıcılar alışkanlıklarından ne oranda vazgeçer de BlackBerry’nin çözümünü tercih eder, bunu bilmiyoruz. Ancak ilk etapta BlackBerry kullanıcılarıyla farklı bir kanaldan iletişim kurma imkanının olacak olması iPhone ve Android kullanıcıları için ilgi çekici olabilir. Ayrıca merak unsuru da iPhone ve Android kullanıcılarını BBM’e çeken önemli bir faktör olabilir.

Belki BlackBerry bu adımı daha önce atsa, BBM’i popüler bir çapraz platform destekli mesajlaşma servisi hâline getirme konusunda şansı daha fazla olurdu ve daha az mücadele edebilirdi. Ancak kabul etmek gerekir ki, şirket son birkaç yıldır tüm eforunu BlackBerry 10’u geliştirmeye harcadı ve bu nedenle diğer ayrıntıları bir süreliğine önemsemedi. BlackBerry 10’un çıkışı ve belirli bir olgunluğa gelmesiyle birlikte BBM için de yeni dönem için uygun şartlar oluşmuş oldu. Her ne olursa olsun, BlackBerry’yi büyük bir fırsat bekliyor, eğer oyunu doğru oynarsa, belki WhatsApp’ı geçemese de, onun hemen arkasından gelen güçlü bir rakip olabilir.

BBM’in iOS ve Android platformuna geliyor oluşu, BlackBerry’nin sadece bir donanım üreticisi şirket olmakla kalmayıp, yeni dönemde yazılım ve servis üreticisi şirket (tıpkı Apple’ın kendini nitelendirdiği gibi) olarak faaliyet göstereceğinin önemli bir işareti sayılabilir. Bu adımdan sonra gelecek muhtemel bir BlackBerry 10’un lisanslanması hamlesi de bu nitelendirmeyi daha da güçlendirecektir. Aslına bakarsanız, BlackBerry’nin gelecek dönemde güçlü bir şekilde varolması için sadece donanımlara bel bağlamaması; elindeki güçlü yazılım ve servisleri daha geniş kitlelere yaymayı düşünmesi gerekiyor. Öyle görünüyor ki, BlackBerry yöneticileri de aynı fikirde ve buna göre hareket ediyorlar.