Teknoloji

Bayraktar Akıncı TİHA’nın ilk uçuşuna giden yolu anlatan belgesel yayında [Video]

Bayraktar Akıncı TİHA'nın ilk uçuşuna giden yolu anlatan belgesel yayında [Video]

Baykar tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin taarruz sınıfındaki ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Akıncı’nın geliştirme aşamaları Akıncı adı verilen bir belgeselle gösterime sunuldu. Belgesel, YouTube’da yayınlanmasının üzerinden 24 saat geçmeden 1 milyonu aşkın izlenme sayısına ulaştı.

Hürriyet’in haberine göre Akıncı belgeseli, Bayraktar Akıncı TİHA’nın üretim aşamalarını ve geliştirme aşamalarını anlatıyor. Yönetmenliğini Altuğ Gültan ve Burak Aksoy’un üstlendiği belgeselin çekimleri İstanbul’da bulunan Baykar Milli S/İHA Ar-Ge ve Üretim Tesisleri ile Bayraktar Akıncı TİHA’nın test faaliyetlerinin yürütüldüğü Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’nda gerçekleştirildi. Şubat 2019’da başlayan belgesel projesi yaklaşık 15 ayda tamamlandı. Belgesel, hava aracının ilk uçuşunun gerçekleştirildiği 6 Aralık 2019’a kadar gelen ve yoğun çalışmanın yapıldığı son 6 aylık döneme odaklanıyor.

Belgeselde Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ve mühendislik birimlerinin liderleri, kendileriyle gerçekleştirilen röportajlarda yapılan çalışmaları anlatıyor. Bayraktar Akıncı’nın ilk prototipi olan PT-1, ikinci uçuşunu da 10 Ocak 2020 günü Sistem Doğrulama Testi kapsamında gerçekleştirmişti. Entegrasyonu tamamlanan ve PT-2 olarak adlandırılan ikinci Bayraktar Akıncı da test faaliyetlerinin sürdüğü Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’na gönderildi. Bayraktar Akıncı TİHA’nın bundan sonraki hava ve yer testleri iki prototiple yürütülecek.

Bayraktar Akıncı TİHA ile Türkiye, dünyada bu sınıfta insansız hava aracı geliştiren ilk 3 ülkeden biri hâline gelecek. 24 saat havada kalabilen ve 40 bin feet servis tavanına sahip olan Bayraktar Akıncı, 400 kilogram dahili ve 950 kilogram harici olmak üzere toplam 1350 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle ön plana çıkıyor. 5 bin 500 kilogram kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar Akıncı TİHA, 2 adet 450 HP gücünde turboprop motorla gökyüzüne yükseliyor. Öte yandan bu insansız hava aracı 2×750 HP ve TEI tarafından yerli imkanlarla geliştirilen 2×240 HP güç üreten motorlar için farklı konfigürasyonlarla da uçabilecek şekilde tasarlandı.

Bayraktar Akıncı yapay zekâdan yararlanıyor

Kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metre kanat açıklığına sahip olan hava aracı platformu tam otomatik uçuş kontrolü sağlıyor. 3 yedekli oto pilot sistemi sayesinde yüksek uçuş güvenliğine de sahip. Faydalı yük kapasitesi sayesinde taşıyacağı milli mühimmatlarla görevini yerine getirebilecek olan Bayraktar Akıncı, SOM seyir füzesi gibi stratejik hedefler için geliştirilen milli mühimmatları atabilecek. Burun kısmındaki yerli üretim AESA radarı ile de yüksek durumsal farkındalığa sahip olacak. Kanat altında taşıyacağı, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen milli Gökdoğan ve Bozdoğan hava-hava mühimmatları ile harekat icra edebilecek.

EO/IR kamera, AESA radarı, Görüş Hattı Ötesi (uydu) haberleşme ve elektronik destek sistemleri gibi kritik yükler taşıyacak olan hava aracı gelişmiş yapay zeka özelliklerine de sahip olacak. Bünyesinde bulunduracağı 6 adet yapay zeka bilgisayarı vasıtasıyla sensörlerden ve uçak üzerinde bulunan kameralardan aldığı verileri kaydederek bilgi toplayabilecek. Hiçbir dış sensöre veya Küresel Konumlama Sistemine (GPS) ihtiyaç duymadan hava aracının yatış, dikilme ve yönelme açılarını tespit edebilecek olan bu yapay zeka sistemi, aynı zamanda coğrafi bilgileri kullanılarak çevresel farkındalık sağlayacak.

Gelişmiş yapay zeka sistemi elde ettiği verileri işleyerek karar verme özelliğine sahip olacak. İnsan gözüyle tespit edilemeyen kara hedeflerini tespit edebilecek olan bu yapay zeka sistemi Bayraktar Akıncı’nın daha etkin kullanımını sağlayacak.

Yerli olarak geliştirilen AESA radarla yüksek durumsal farkındalıkla görev icra edebilecek olan Bayraktar AKINCI TİHA, Sentetik Açıklıklı Radar ile elektro optik sistemlerin görüntü almakta zorlandığı kötü hava koşullarında dahi görüntü alarak kullanıcıya aktarabilecek.
Meteoroloji radarı ve çok amaçlı hava radarını bünyesinde barındıracak olan hava aracı platformu, bu kabiliyetleriyle sınıfında lider olacak.