Çin’in en büyük arama motoru şirketi Baidu, ülkenin başkenti Pekin’de sokak kedileri için akıllı bir yuva inşa etti. Yapay zekânın kullanıldığı akıllı yuva, kedinin yaklaştığını anlayıp kapısını otomatik olarak açıyor. Isıtılan kedi yuvasında hayvanlara yemek ve su da veriliyor.
Baidu’nun faaliyetlerinde yapay zekâ çalışmaları önemli bir yer tutuyor. Şirketin sahibi olduğu video içerik platformu iQiyi, algoritmalardan yararlanarak kullanıcılarının neleri izlemeyi isteyebileceği konusunda öneriler sunuyor. Baidu’nun genel faaliyetleri ve kedi yuvaları arasında bir ilişki olmasa da, bir çalışanının ön ayak olması şirketi harekete geçirmiş.
Geçtiğimiz kış arabasının altına saklanan küçük bir kedi bulan ve bunun ardından sokak kedileri için bir şeyler yapması gerektiğini düşünen Wan Xi isimli Baidu çalışanı, şirketin yapay zekâ araçlarını da kullanarak bir yazılım geliştirdi. Ardından sokak hayvanları için çalışan gönüllülerle bir araya gelen şirket, bir takım çalışmasıyla fiziksel yuvalar oluşturmaya başladı.
Baidu’nun merkezinin bulunduğu Pekin’de kışın hava sıcaklığı – 9 dereceye kadar düşebiliyor. Bu da sokak hayvanlarının ciddi sıkıntılar yaşamasına yol açıyor. Baidu’dan yapılan açıklamaya göre, şehirdeki sokak kedilerinin sadece yüzde 40’ı kışı çıkarabiliyor. Arka plandaki hikaye ve teknolojinin uygulaması biraz reklam koksa da, Baidu’nun çözümünün gerçekten sokak hayvanları için yararlı olduğu gerçeği değişmiyor.
Yuvanın kapısında kedinin yüzünü tarayan teknoloji, bu tarama sırasında kedinin hasta olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Kedilerin kısırlaştırılma durumu da bu işlem sırasında kontrol ediliyor. Eğer hasta ve kısırlaştırılmamış bir kedi tespit edilirse, yakınlardaki bir gönüllü ekibine bildirim gönderiliyor ve kediye yardım edilmesi sağlıyor. Kedi yuvaya girdikten sonra köpeklerin veya başka hayvanların sızmaması için kapı kapatılıyor.
Kedi yuvasının içinde bir tür oturma odası bulunuyor. Burada kediler hem beslenip hem de ısınabiliyor. Baidu’nun yapay zekâ sistemi 174 farklı kedi türünü ve dört ana hastalık kategorisini tanıyabiliyor. Sistem, gece görüşü sayesinde karanlıkta da kedilerin yaklaştığını anlayabiliyor. Baidu, yapay zekânın tüm canlıların yararına kullanımına oldukça güzel bir örnek veriyor.