Baidu Çin pazarında Google’ın yerini dolduran şirketler arasında başı çekiyor. Farklı alanlarda boy gösteren şirket, ana vatanında hangi sitelerin yasakla karşılaşabileceğini söyleyen bir platform oluşturdu. Baidu yeni servisiyle Çin’e açılmayı hedefleyen Japon şirketlerine kılavuzluk ediyor. Söz konusu platform Japonca olarak yayın yapıyor.
Comparitech’in “Blocked in China”sı ve “Great Firewall of China” gibi platformlar, söz konusu hizmeti uzun süredir İngilizce olarak sunuyor. Ancak Baidu’nun platformu, Çin hükümetinin internet kontrolü kurallarına bağlı ve Çin merkezli bir şirket tarafından kurulması nedeniyle önem taşıyor.
Alan adının Çin’de çalışıp çalışmadığını kontrol eden servis, internet sitelerinin yavaş yüklenen veya çalışmayan bölümlerini de kontrol ediyor. Comparitech’in servisi hâli hazırda böyle bir özellik barındırmıyor. Bu sayede Instagram akışının veya Google Haritalar’ın yerleştirildiği internet sitelerine Çin ile daha “uyumlu” hâle gelebilmeleri adına geri bildirim verilebiliyor.
Ücretsiz olarak sunulan web sitesi teşhis aracına dileyen herkes ulaşabiliyor. Bu araç sayesinde alan adının çalışıp çalışmadığı görülebiliyor. Söz konusu araç, bazı dikkat çekici bilgileri de gün yüzüne çıkarıyor. Örneğin, Facebook için arama yapıldığında sitenin Çin’de yasaklı olduğu, ancak Çince ile uyumlu kaynak kodunda bir sorunun olmadığı görülüyor. Google için arama yapıldığında ise hem sitenin hem de kaynak kodunun engelli olduğu görülüyor. Bu durumda Google’ın 2010’da Çin’den tamamen çıkması, Facebook’un ise geri dönmek için çalışması etkili olmuşa benziyor.
Baidu Çin pazarına girmek isteyen şirketlere daha derin web analizleri de sunuyor
Baidu Çin internet ekosistemine uygunluğu Japon şirketleri için Çince web siteleri de hazırlayan LXR isimli şirketi üzerinden denetliyor. 3 bin 90 dolar ödeyen şirketler, web sitelerinin Çin’deki işleyişi konusunda daha derin analizler ve önerilerden yararlanabiliyor.