EğlenceManşetler

Mobil Oyun İncelemesi: Badland

Mobil oyun ekosistemi hatırı sayılır bir genişliğe ulaşsa da, tüm oyunların aynı kalite çizgisinin üzerinde yer aldığını söylemek mümkün değil. Pek çok oyun bu çizginin ”yetersiz” olarak tanımlanabilecek tarafında kalırken, çizginin diğer tarafında kendisine yer edinmeyi başaran oyunlara rastlamak pek kolay olmuyor. Kalite standardının üzerine çıkan oyunlardan bazıları başarılarının karşılığını ayrıca alıyor. Bu oyunlardan birisi de tasarım alanında ödüllendirilen Badland.

badland-7

Apple editörleri tarafından ”2013’ün en iyi tasarıma sahip oyunu” unvanına layık görülen Badland, oyuncuları bir böceğin vahşi bir ormandaki günlük macerasının içine sürüklüyor. Oldukça karanlık bir atmosfere sahip olan oyunda temel amaç, oyunun ana kahramanı olan böceği görüntüden kaybetmeden bir sonraki aşamaya ulaştırmak. Bu görevi yerine getirmek kulağa oldukça kolay gelse de, oyuna başlayınca işin renginin öyle olmadığı anlaşılıyor. İşin doğası gereği bu yolda oyuncuları pek çok zorluk bekliyor.

badland-1

Bu engellerden ilki ateş böcekleri. İki farklı türü olan bu ateş böceklerinden büyük olanına dokunulduğu zaman böceğimiz birden büyümeye başlıyor. Bu ateş böceklerinden genellikle arka arkaya birkaç tane yerleştirildiği için kahramanımız birden bulunduğu ortama göre devasa bir büyüklüğe ulaşıyor ve hareket etmesi fazlasıyla zorlaşıyor.

badland-2

Bu ”büyük” engele rağmen ilerlemeyi başardığı zaman böceğimizin karşısına bu sefer de küçük ateş böcekleri çıkıyor. Bu ateş böceklerine dokununca önce normal boyutlarına dönen böceğimizin karşısına aynı anda birden fazla küçük ateş böceği çıktığı için bu kez de normal boyutlarının altına iniyor. Büyük olmanın aksine, küçük olmak böceğimiz için herhangi bir zaaf oluşturmuyor. Tam tersine, böceğimizin yerden daha hızlı yükselmesine katkıda bulunuyor.

badland-4

Yolculuğu esnasında böceğimizin karşısına çıkan engeller ateş böcekleriyle sınırlı kalmıyor. Diğer böceklere dokunduğu zaman böceğimizin klonları oluşuyor. Ancak bu klonlar orijinal kahramanımız kadar dayanıklı olmadıkları için ömürleri fazla uzun olmuyor. Seviye sonuna kadar korunan klonlar da oyuncuların başarıları arasında sayılıyor. Mavi gözlü böcekler ise böceğimizle temas ettikleri zaman onun hızını artırıyor.

badland-5

Oyun iki ana bölümden oluşuyor. Bu bölümler oyun içinde birinci gün ve ikinci gün olarak adlandırılıyor. Ana bölümlerin altındaysa seviyeler yer alıyor. Birinci bölümü tamamlamadan ikinci bölüme başlamak mümkün olsa da, bölümlerin içinde bir seviyeyi tamamlamadan diğerine geçmek mümkün olmuyor. Her bir seviyede oyuncuların karşısına üç hedef koyuluyor ve seviyeyi tamamlamak için oyunculardan bu üç hedeften en azından birini yerine getirmeleri isteniyor. Söz konusu hedef sistemi akıllara Angry Birds ve Cut the Rope gibi oyunlardan aşina olunan ”üç yıldız” sistemini getiriyor. Ayrıca oyunda bulunan Game Center entegrasyonuyla oyunculara bir Başarı Listesi veriliyor ve bu listede yer alan görevleri de yerine getirmeleri talep ediliyor.

badland-6

Çoklu oyun seçeneğini de barındıran Badland, karamsar atmosferiyle pek çok oyunun aksine oyuncularda karamsar bir hissiyat oluşturuyor. Ancak bütün bu karamsarlığa rağmen, Badland oyuncularını kendine bağlama işini başarılı bir biçimde yerine getiriyor. Bu başarıda oyunun ödüllü görsel tasarımının da hakkını vermek gerekiyor. Vahşi doğaya ve özellikle böceklere ilgi duyanların kendilerini Badland’e kaptırması oldukça muhtemel gözüküyor.

Aşağıdaki pencere aracılığıyla Badland’i indirebilirsiniz.