Son zamanlarda yayınlanan mobil oyunlarda temel oyun deneyimi kadar tasarım unsurları da ön plana çıkmaya başladı. Artık oyunlar sadece sundukları deneyimle değil, farklı tasarımlarıyla da kendilerinden söz ettiriyorlar. Geçtiğimiz yıl yayınlanan Monument Valley gibi oyunların açtığı yoldan şimdi de Back to Bed ilerliyor.
Back to Bed’in iki ana kahramanı var. Bu kahramanlardan biri oyuncuların başına bir bela gelmeden yatağa geri döndürmekle mükellef oldukları Bob. Diğer kahraman ise oyuncular tarafından kontrol edilen Bob’un bilinçaltındaki koruyucusu Subob. Subob’un görüntü itibarıyla akıllara bir köpeği getirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Back to Bed başlar başlamaz fon müziği ve daha önce oyunlarda pek görülmemiş çizgileriyle dikkat çekmeyi başarıyor. Oyunun tasarımında kullanılan çizgi ve renklerin akıllara 1920’li ve 1930’lı yılları tasvir eden tabloları getirdiği rahatlıkla söylenebilir. Back to Bed’de karakterlerin hikayesi ve oyuncuların yerine getirmesi istenen görevler ilk seviye öncesinde anlatılıyor.
Back to Bed’de Subob’un kontrolleri için oyunculara iki farklı seçenek sunuluyor. Bu seçeneklerden birinde oyuncular Subob’u ekran üzerinde yaptıkları sürükleme hareketleriyle kontrol ederken, diğer seçenek tercih edildiğinde ekranda sanal bir kontrol mekanizması beliriyor ve Subob bu mekanizma aracılığıyla yönetiliyor.
Back to Bed’in tüm seviyelerinde tek bir amaç var: Bob’u güvenli biçimde yatağına geri götürmek. Oyunculara bu konuda bir süre kısıtlaması koyulmuyor. Subob’u ve etraftaki nesneleri kullanan oyuncular, uyurgezer vaziyetteki Bob’un rotasını değiştirerek aşağıya düşmesini engellemeye ve yatağa götürmeye çalışıyorlar.
Oyuncuların yön değiştirmekte kullanılan objeleri kaldırmaları için objenin üstüne dokunmaları yeterli oluyor. Daha sonra bu nesneyi Bob’un yoluna bırakarak yönünün değişmesi sağlanabiliyor. Oyunculara uyurgezerlerin saat yönüne doğru döndüğü bilgisi de özellikle sağlanıyor.
Back to Bed, etkileyici grafikleriyle ayrı bir ilgiyi hak ediyor. Ancak oyunun biraz daha popüler hâle gelmesi adına bölüm geçişlerindeki ve kontrollerdeki sıkıntıların giderilmesi gerekiyor.