Bilim

Avustralya 2050’den sonra bir daha kış yaşamayabilir

avustralya

Küresel ısınmanın yerkürenin dengesini nasıl bozduğunu, mevsimsel standartların nasıl değiştiğini görmek çok zor değil. Ülkemizde normal koşullarda pek rastlanmayan hortum gibi meteorolojik olayların yakın zamanlarda sıklıkla tekrarlanması da bu durumun kanıtları olarak gösterilebilir. Mevsimlerin dengesindeki değişime dair en ürkütücü işaretlerden birisi de Avustralya‘dan geldi. Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) İklim Enstitüsü ve Sanat & Tasarım Okulu’ndan Geoff Hinchliffe ve Mitchel Whitelaw tarafından geliştirilen My Climate 2050 (İklimim 2050), ülkede 2050’den itibaren kış mevsiminin yaşanmayabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar tarafından hazırlanan My Climate 2050, mevcut verileri görselleştiriyor. Bu görselleştirme işlemi, Avustralya’da yaşayanların 2050’den itibaren bildiğimiz anlamda bir kış mevsimiyle karşılamayabileceğini gösteriyor. Bilim adamları, eskiden kış olarak bilinen aylarda “Yeni Yaz” olarak adlandırılacak bir mevsimin yaşanabileceğini belirtiyor. Yeni Yaz’da sıcaklıkların zaman zaman birkaç gün art arda 40 santigrat derecenin üstüne çıkabileceği ifade ediliyor.

Aracın geliştiricilerinden Geoff Hinchliffe, bundan 30 yıl sonra Okyanusya kıtasında bildiğimiz anlamda kış deneyiminin sadece Tazmanya’da birkaç yerde yaşanabileceğini belirtti. Araçta kullanılan veriler Avustralya Toprak Sahipleri için Meteoroloji ve Bilimsel Bilgi Bürosu tarafından sağlanırken, araç sayesinde ülkedeki her noktada ortalama sıcaklığın kaç derece yükseleceğini ve kaç gün boyunca 30 ya da 40 derecenin üstünde seyredeceğini görmek mümkün oluyor.

My Climate 2050’nin geliştiricileri Hinchliffe ve Whitelaw, ortaya görsel açıdan zengin ve ilginç bir araç koymak istediklerinin altını çiziyor. My Climate 2050’de kullanıcılar, ülkedeki pek çok yerleşim yerindeki iklim değişikliğine verileri renkli ve şekilli anlatımlarla görebiliyor.

Avustralya, Kuzey Yarımküre’de yaşayan yaz severlerin kış mevsiminde yaşamayı hayal ettiği yerler arasında başı çekiyor. İklim değişikliği, 2050 itibarıyla bu uzak diyarı yaz severler için sürekli yaşanacak bir yere dönüştürecek gibi görünüyor. Ancak My Climate 2050’nin ortaya koyduğu veriler, bu sıcağa pek kolay dayanılamayacağını gösteriyor.