Teknoloji

Ay’da oksijen üretimi için yeni bir teknik deneniyor

avrupa uzay ajansı

İnsanların Ay’daki varlığının kalıcı ve uzun soluklu olabilmesi adına teneffüs edilebilir hava ve roket yakıtı kaynaklarının varlığı büyük önem taşıyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu iki ihtiyacı da Ay’ın kendi imkanlarını kullanarak karşılamayı hedefliyor.

ESA tarafından geliştirilen bir bitki prototipi, Ay tozunu hava ve yakıt oluşumunda kullanılabilecek oksijene dönüştürüyor. Söz konusu teknik, şu şekilde işliyor: Erimiş tuz elektrolizleriyle Ay tozu ısıtılıyor ve böylelikle regolitin içindeki yüksek orandaki oksijen açığa çıkarılıyor.

Bu basit süreç, metal ve alaşım üretiminde de kullanılıyor. Ancak ESA tarafından yapılan değişiklikle birlikte bu tekniğin oksijeni açığa çıkartması da mümkün hâle geliyor. ESA’nın uyguladığı teknik sayesinde Ay’da yaşanabilir bir çevre inşa etmenin veya taşıtları tamir etmenin daha kolay hâle gelmesi hedefleniyor.

Söz konusu tekniğin Ay’da kullanılabilmesinin önünde ise uzun bir zaman bulunuyor. Dönüştürme işlemini gerçekleştirilen bitkinin havayı dışarıya üflemek yerine oksijeni depolayacak şekilde değiştirilmesi gerekiyor. Buna ek olarak, bilim insanlarının da hangi alaşımların en uygun yan ürün olacağı konusunda karar vermesinin gerektiği biliniyor.

Avrupa Uzay Ajansı, Ay’da denenmeye uygun test bitkisinin 2020’lerin ortasında hazır hâle gelmesini öngörüyor. Kısacası, 2020’li yıllar biterken insanlığın Ay’da hava üretir hâle gelebileceği söylenebilir.