Teknoloji

Avrupa Komisyonu Samsung hakkında 3G patentlerinin haksız kullanımı şüphesiyle soruşturma başlattı

Avrupa Komisyonu, Samsung Electronics’in 3G standardı için önem taşıyan kablosuz teknoloji patentlerini kurallara uygun biçimde lisanslamayı reddederek Avrupa mobil cihaz pazarında AB tekecilik karşıtı yasaları çiğneyip çiğnemediğine ilişkin resmi bir soruşturma başlattığını duyurdu. Meselenin merkezinde Samsung’un 1998 yılında vermiş olduğu 3G mobil telefon teknolojisi için önem taşıyan patentleri adil bir şekilde lisanslama taahhüdü yatıyor.

Samsung son zamanlarda Apple’ın kendisi aleyhine açtığı davalara karşı davalar açmış ve bu davalarda şikayetlerini 3G patentlerinin izinsiz kullanımı üstüne kurmuştu. Şirket Almanya’da iki önemli davayı kaybetti. Ayrıca FOSS Patents sitesinin belirttiğine göre Avrupa Komisyonu Samsung bu patentlerin herhangi birine dayanarak bir dava kazanmadan ve bunun sonucunu uygulatmadan önce Avrupa Komisyonu hamlesini yapabilir. Apple, Samsung’un kendisine dava açmadan önce bir patent teklifiyle gelmediği iddiasında bulunmuştu. Sonrasında gelen patent teklifinin detayları halka açıklanmadı, ancak Apple bunu FRAND (açık, mantıklı, adil) bulmadığını apaçık belli etti. Avrupa Komisyonu, resmi soruşturma açmadan önce, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Avrupa Birliği tekelcilik karşıtı şefi Joaquin Almunia’dan Apple ve Samsung’un patentleri ve bunları birbirlerini engellemek için kullanıp kullanmadıkları hakkında bilgi istemişti.

Avrupa Komisyonu konuyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yayınladı:

“2011 yılında Samsung, Avrupa mobil telefon standartlarının uygulanması için önem arzettiğini deklare ettiği belirli patent haklarının izinsiz kullanıldığı iddiasıyla  rakip mobil cihaz üreticilerin aleyhine ihtiyati tedbir kararı çıkartmak için çeşitli üye ülkelerin mahkemelerinde başvurularda bulundu. Komisyon, özellikle, Samsung’un 1998 yılında Avrupa mobil standartlarıyla ilgili herhangi standart ve önemli patentleri açık, mantıklı ve adil şartlar doğrultusunda lisanslayacağına dair Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsüne (ETSI) vermiş olduğu geri dönülmez taahhüde itibar etmekte başarılı olup olmadığını araştıracaktır. Komisyon, bu tarz davranışların Avrupa Birliği’nin İşleyişine İlişkin Anlaşmanın 102’nci maddesiyle yasaklanan hakim pozisyonun kötüye kullanımı anlamına gelip gelmediğini değerlendirecektir.”

İlgili – Avrupa Komisyonu