İnce, bir atom kalınlığındaki esnek karbon katmanın bir bal peteği düzeniyle oluşturduğu grafen adlı madde günün birinde elektronik sektörünün geleceğini değiştirebilir. Avrupa Komisyonu da bu değişime katkıda bulunmak amacıyla İrlandalı nanoteknoloji enstitüsü CRANN öncülüğünde yürütülen araştırmalara 1 milyar avroya kadar bir ödenek ayıracak. Komisyon yaptığı açıklamayla amiral gemisi niteliğinde iki projenin Gelecek ve Gelişmekte Olan Teknolojiler başlıklı program altında destekleneceğini belirtti. Bu kapsamda yüzlerce araştırma grubuna katkıda bulunulacak.
Yatırım yapılacak ilk proje yukarıda da belirttiğimiz gibi grafen maddesinin pratikte kullanımını geliştirmekle ilgili. Bu maddenin mevcut silikon tabanlı teknolojiye entegre edilmesi veya silikonun yerini alması amaçlanıyor. Sonuçta da uzun vadede grafenin kullanımına bağlı olarak ucuz, verimli ve esnek yarı iletkenlerin geliştirilmesi hedefleniyor. Avrupa Komisyonu bu maddeyi 21’inci yüzyılın materyali olarak nitelendirdi.
Yine toplamda 1 milyar avronun üzerinde ödenek alacak ikinci ana proje de “İnsan Beyni Projesi” olarak adlandırılıyor ve insan beyninin detaylı haritasının çıkarılması hedefleniyor. Yeteri kadar detaya sahip bir modelle birlikte araştırmacılar nörolojik hastalıklara yeni tedavi yöntemlerine yeni bakış açıları yakalamayı, tedaviler geliştirmeyi ve hatta insanların düşünme yöntemine paralel bilişim sistemleri tasarlamayı başarabilir.
Her iki proje de 2013 yılı içinde 54 milyon avro ödenek alacak; grafen projesi için 100’ün üzerinde araştırma grubu, İnsan Beyni Projesi için de 87 enstitü ödenekten pay alacak. Ödenek sağlama işlemi önümüzdeki on yıllık süre boyunca devam edecek ve araştırmacılar bu on yıllık süre sonunda toplam 1 milyon avro civarında bir ödenek almış olacak. Umarız belirlenen süre sonunda söz konusu çalışmaların meyve verdiğini görmeye başlamış oluruz.
İlgili >> Silicon Republic, Swissinfo
[Görsel – Wikimedia]