Avrupa Birliği ve ABD, şubat ayının başlarında transatlantik veri transferi konusunda anlaşmaya varmıştı. Taraflar, söz konusu anlaşmanın detaylarını da sonunda açıkladı. Söz konusu anlaşma, Amerikan teknoloji şirketleri ve istihbarat kurumları için yeni kurallar getiriyor. AB-ABD Gizlilik Kalkanı olarak bilinen anlaşma, Amerikan istihbarat kurumlarının Avrupa vatandaşlarının erişimine sıkı kısıtlamalar getiriyor. Anlaşma, verilerin yanlış kullanımı konusunda gelecek bireysel şikayetlerin değerlendirilmesi için bir hakem kurulunun oluşturulmasını öngörüyor.
Avrupalı ve Amerikan yetkililer, Avrupa Adalet Divanı’nın “Güvenli Liman Anlaşması” olarak bilinen veri transferi anlaşmasını geçtiğimiz ekim ayında iptal etmesinin ardından yeni bir çerçeve oluşturmak adına görüşmeye başlamıştı. 2000’de yürürlüğe girilen Güvenli Liman Anlaşması’nın iptalinde ABD’nin kapsamlı izleme faaliyetlerinin doğurduğu endişe önemli bir rol oynamıştı. Avrupa Birliği’ne üye devletlerin anlaşmayı onaylaması beklenirken, birliğin veri yönetimi kurumları henüz gerekli onayı vermiş değil. Gizlilik odaklı çalışmalar yapan bazı kuruluşlar, anlaşmaya mahkemede itiraz etmeye hazırlanıyor.
Yayınlanan belgeler, anlaşmaya dair detayların daha net biçimde görülmesini sağlıyor. Amerikan şirketlerinin Avrupa Birliği’nden veri transferini düzenleyecek ve izleyecek mekanizmalara ilişkin bilgiler de yayınlanan belgenin içerikleri arasında bulunuyor. Katılan şirketlerin anlaşmayla uyumlu bir gizlilik politikası geliştirmesi gerekiyor. Anlaşma, üçüncü taraflarla veri paylaşımına da katı kısıtlamalar getiriyor. Anlaşma, verilerinin Amerikan şirketleri tarafından kötüye kullanıldığını savunan Avrupa Birliği vatandaşlarına yasal mücadele için genişletilmiş haklar getiriyor. Kurumlardan da anlaşmaya uyduklarını göstermeleri için yıllık sertifika süreçlerinden geçmeleri gerekiyor. Avrupalı ve Amerikan yetkililer, anlaşmanın uygulamasını değerlendirmek amacıyla her yıl bir kez bir araya gelecek. İlk toplantının Haziran 2017’de düzenlenmesi bekleniyor.
Avrupa Komisyonu, anlaşmaya ilişkin bir yeterlilik kararı yayınlayarak anlaşmaya rızası olduğunu gösterdi. Avrupa Birliği, geçtiğimiz pazartesi günü ayrı bir belge yayınlamış ve ABD’ye yerel gizlilik koruma araçlarını geliştirmesi için çağrıda bulunmuştu. Gizlilik Kalkanı Anlaşması yasaya entegre edilmeden önce ulusal veri koruma kurumları ve AB üye devletlerinden temsilciler bir araya gelecek ve son bir görüşme daha gerçekleştirecek.
ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, yeni AB-ABD Güvenlik Kalkanı Anlaşması’nın dijital ekonominin büyümesine katkı sağlayacağını belirtti. Pritzker, anlaşmanın gizliliği korurken transatlantik ticareti de mümkün olacağını sözlerine ekledi.