Avrupa Birliği’nin en yüksek yargı kurumu olan Avrupa Adalet Mahkemesi, Uber ile ilgili kararını verdi. Mahkeme, Uber’in yolcular ve sürücüler arasında aracılık yapan bir platformdan ziyade bir taksi şirketi olduğuna karar verdi. Avrupa Birliği Uber kararıyla uzun süredir daha sert yaptırımlar uygulamak için bekleyen üye devletlere de kapıyı açmış oldu. Özellikle şirketin profesyonel olmayan sürücülerle hizmet veren UberPOP servisinin faaliyet gösterdiği ülkelerde Uber’in varlığı sert tartışmalara neden olmuştu.
Hakimler Uber’in sadece bir bilgi şirketi olduğuna yönelik savunmasını inanılır bulmadı. Mahkeme tarafından karara ilişkin olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Uber tarafından sağlanan hizmet aracılıktan daha fazlası. Uber’in uygulamasının hem sürücüler hem de şehir içinde yolculuk yapmak isteyen yolcular için zorunlu bir araç.”
Uber ise mahkemenin kararını sükûnet içinde karşıladı. Şirket tarafından Engadget sitesine gönderilen açıklamada, bu durumun pek çok AB ülkesinde ulaştırma yasası çerçevesinde faaliyet gösteren şirketi etkilemeyeceği belirtildi. Milyonlarca Avrupalının Uber ve türevi uygulamaları kullanmaktan alıkoyulduğunu ifade eden şirket, Avrupa’daki şehirler arasında diyalogla Uber gibi servislerin işleyişinin düzenlenmesinin gerektiğini açıkladı.
Avrupa’daki yasal süreç, İspanya’daki bir taksi derneği tarafından yapılan şikayetin ardından başlamıştı. Şikayet dosyasında, Uber’in lisansız sürücü çalıştırarak hem kendisine avantaj sağladığı hem de taksi sürücülerine yönelik yükümlülüklerinden kurtulduğu belirtilmişti.
Avrupa Birliği Uber için zorlu geçen 2017’ye noktayı koydu
Avrupa Birliği Uber için oldukça zorlu geçen 2017’ye aldığı kararla noktayı koymuş oldu. Eski kıtada sıkıntılı günler yaşayan şirket, Londra’da yasaklanmış ve ardından Birleşik Krallık’taki diğer şehirlerde de faaliyetlerini durdurma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Buna ek olarak; Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’da da şirkete dair şikayetler ve hukuki sorunlar gündeme gelmişti.