Avrupa Birliği Parlamentosu, geçtiğimiz ayın sonlarında “Telif Hakkı Yönetmeliği” olarak anılan tartışmalı telif hakkı yasa tasarısını onaylamıştı. Yönetmeliğin yasalaşması için gerekli son adım da bugün itibarıyla atıldı. Avrupa Konseyi’nde yapılan oylamayla yasalaşan yönetmelik, internet platformlarını sitelere yüklenen içeriklerden sorumlu hâle getiriyor.
Aralarında Almanya ve Fransa’nın bulunduğu 19 üye ülke Telif Hakkı Yönetmeliği’nin yasalaşmasından yana oy kullandı. Finlandiya, Hollanda, İsveç, İtalya, Lüksemburg ve Polonya yönetmeliğe karşı oy kullanırken; Belçika, Estonya ve Slovenya çekimser kaldı. Avrupa Konseyi’nin de onay vermesinin ardından üye ülkelerin önünde ulusal yasalarını yönetmelikle uyumlu hâle getirmeleri için 24 aylık bir süre bulunuyor.
Yeni kurallar; Facebook, Instagram ve YouTube gibi şirketlerin bulundurdukları içerikler için hak sahiplerinden lisans alması gerektiğini belirtiyor. Söz konusu içeriklerin denetlenmesi konusunda da ana görev şirketlere düşüyor. Yasaya karşı çıkan Google gibi kuruluşlar ise içerik kaldırma taleplerinin interneti bir hayalet kasabaya dönüştürebileceği belirtiliyor.
Avrupa Birliği Telif Hakkı Yönetmeliği’nin farklı kişisel ifade yöntemlerine zarar verebileceği de dikkat çekilen noktalar arasında yer alıyor. 24 aylık geçiş sürecinde yönetmelikte değişiklik yapılıp yapılmayacağı zamanla anlaşılacak.