Teknoloji

Avrupa Birliği nefret söyleminin engellenmesi konusunda teknoloji şirketleriyle anlaşmaya yakın

avrupa birligi dijital pazarlar yasası

avrupa birligiAvrupa Birliği, aralarında Facebook, Twitter ve YouTube’un da bulunduğu şirketlerle nefret söylemi ve terörizme teşviği engellemek için uygulanacak kuralların taslağı konusunda anlaşmaya vardı. AB bakanları tarafından 23 Mayıs Salı günü onaylanan taslağın yasalaşması için Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor.

Sosyal medya şirketleri, taslak yasalaştığı takdirde platformları üzerinden yayılan nefret söyleminden AB nezdinde sorumlu hâle gelecek. Avrupalı yasa yapıcılar, daha önce teknoloji şirketlerine nefret söylemi ve terör propagandasına karşı daha etkin mücadele çağrısında bulunmuştu. Yine de, ortaya çıkan taslağın ifade özgürlüğünü engellemesinden de endişe ediliyor.

Yasa taslağına göre; sosyal medya şirketlerinin terörizmi öven, düşmanlığı körükleyen ve nefret söylemi içeren videoları engellemesi gerekiyor. Reuters’a konuşan bir AB yetkilisi, düzenlemelerin Facebook Live ve Periscope gibi canlı yayın platformlarını kapsamadığını dile getirdi.

Taslakta Netflix ve Amazon Prime gibi video servislerine kütüphanelerinin yüzde 30’luk kısmını Avrupa filmlerine ve dizilerine ayırmaları yönünde bir çağrı da yapılıyor. Avrupa Komisyonu daha önce Avrupa içerikleri için yüzde 20 oranında bir kota önerisinde bulunmuştu.

Avrupa Komisyonu Dijital Ortak Pazar girişiminin başkan yardımcısı Andrus Ansip, AB genelinde geçerli görsel-işitsel kurallara sahip olmanın önemine dikkat çekti. Ansip, böylelikle farklı ulusal yasaların çatışmasının engellenebileceğini belirtti. AB yöneticisi, video izlemenin yeni yollarını dikkate almaları gerektiğini; ancak bunu yaparken yenilikçi servisleri desteklemek, Avrupa içeriklerini teşvik etmek, çocukları korumak ve nefret söylemiyle mücadele etmek arasında denge sağlamanın da önemli olduğunu ifade etti.

Facebook, Twitter, Microsoft ve YouTube, geçtiğimiz yıl gönüllü olarak Avrupa’da geçerli bir “davranış ilkeleri rehberi”nin altına imza atmıştı. Şirketler, nefret söylemi barındırdığı söylenen içerikleri 24 saatte inceleme ve aksiyon alma sözünü vermişti. Ancak Avrupa Komisyonu tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, teknoloji şirketlerinin bu sözü tutmayı başaramadığını ortaya koymuştu.

Almanya, AB’den bağımsız olarak nefret söylemi ve diğer yasadışı içeriklerle mücadelede yetersiz kalan sosyal ağlara karşı daha sert önlemler almayı planlıyor. Taslak, söz konusu içerikleri çıkarmayan sosyal ağlara 50 milyon avroya varan cezaların kesilmesini öngörüyor.

Avrupa Birliği taslağı önümüzdeki haftalarda parlamentoda değerlendirecek

Bakanlar tarafından onaylanan taslağın parlamentoda ne zaman görüşüşeceği konusunda henüz kesin bir bilgi verilmiş değil. Yapılan açıklamada, sadece taslağın önümüzdeki haftalarda görüşüleceği belirtildi.