Teknoloji

Avrupa Birliği tek saat uygulamasına geçilmesi için onay verdi

avrupa birligi dijital pazarlar yasası

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yaz saati uygulamasının sonlandırılmasına yönelik tasarıya onay verdi. Yaz saati uygulaması, 1996 itibarıyla birlik içinde yasal olarak zorunlu hâle gelmişti. Ancak alınan kararın teknik anlamda yaz saatinin kaldırılması anlamına gelmediğini belirtmek gerekiyor. AB üyesi ülkelerde yılda iki defa yapılan saat değişimi, 2021 itibarıyla sona erecek. Ülkeler sürekli olarak kış saatinde mi yoksa yaz saatinde mi kalacaklarına kendileri karar verecek.

Avrupa Birliği’nde yaz saati uygulamasının sona erdirilmesi ve tek saat uygulamasına geçilmesine yönelik ilk çalışmalar geçtiğimiz yıl başlamıştı. Avrupa ölçeğinde gerçekleştirilen bir anketle insanların bu konuya nasıl baktığı ölçülmeye çalışılmıştı. Katılımcıların yüzde 84’ü yıl boyunca tek bir saat diliminin uygulanması yönünde oy kullanmıştı. Saat dilimlerindeki değişimin insanların biyolojik ritmini bozması, pek çok kişinin bu değişme karşı çıkmasındaki temel sebep olarak öne çıkıyor. Avrupa Birliği Komisyonu, geçtiğimiz ağustos ayında yaz saati uygulamasının sonlandırılması için resmi süreci başlattı.

Yaz saati uygulamasına geçişte temel amaç enerji tasarrufu olsa da, komisyon uygulamanın faydalarının ikna edici olmadığını belirtiyor. Yılda iki defa saat dilimini değiştirmenin trafik kazalarını engelleme konusunda da pek etkili olmadığına dikkat çekiliyor. ABD’de gerçekleştirilen bir çalışma, kazaların saat değişiminden sonra arttığını gösteriyor.

Avrupa Birliği tek saat uygulaması konusunda nihai kararı üyelere bıraktığı için birlik içinde komşu ülkelerde farklı saat dilimleri görmek de ihtimal dahilinde yer alıyor. Türkiye 2016 itibarıyla tek saat uygulamasına geçmiş ve tercihini yaz saatinden yana kullanmıştı.