Avrupa Birliği, uzun süredir konuşulan ve tartışılan telif hakkı yönetmeliği için nihai onayı verdi. “Telif Hakkı Yönetmeliği” olarak adlandırılan yeni tasarı kreatif sektörlerde çalışanları ve yayın kuruluşlarını korumayı amaçlasa da, yapılacak değişiklikler pek çok kişi tarafından ifade özgürlüğüne bir tehdit olarak değerlendiriliyor.
Yeni yönetmelik gündeme geldiği 2016’dan bu yana tartışılıyor. Avrupa Parlamentosu’nda yeni yönetmelik için ilk oylama da 2016’da yapılmıştı. Parlamentonun nihai onayı vermesinin ardından süreç üye ülkelerin kendi parlamentolarında devam ettirilecek. Dolayısıyla tartışmaların da yerel bazda sürmesi bekleniyor.
Telif Hakkı Yönetmeliği, internet platformlarını sitelerine yüklenen içeriklerden sorumlu hâle getiriyor. Facebook, Google ve YouTube gibi şirketler, yeni yönetmeliğin 13. maddesi çerçevesinde platformlarına yüklenen telifli içeriklerin kontrolünden sorumlu olacak. Yönetmeliğin 11. maddesi ise haber toplama platformlarının “bireysel ifadeler veya çok kısa alıntıların” ötesine geçen haber kesitleri için ödeme yapmasını zorunlu kılıyor.
Yönetmeliğe karşı çıkanlar, her iki maddenin de çevrimiçi ortamda içerik paylaşımını kısıtlayacağını savunuyor. YouTube yönetmeliğin kreatif ekonomiye darbe vuracağı yönünde bir itirazda bulunurken, Google ise yeni yönetmeliğin dijital bir hayalet kasaba yaratacağını öne sürüyor. Avrupa Parlamentosu da bu itirazlar nedeniyle yeni yönetmeliği defalarca tartışmıştı.
Güncellenen Telif Hakkı Yönetmeliği, Avrupa Parlamentosu’nda 274’e karşı 348 oyla kabul edildi. Üye ülkelerin önünde yapılan değişikliklerin yerel yasalara uygulanması için iki yıllık bir süre bulunuyor.
Google tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, yönetmeliğin yapılan değişikliklerle biraz olsun geliştirildiği ancak hâlâ kreatif ekonomiye bir tehdit olduğu belirtildi. Açıklamada Avrupa Birliği üyelerinin kuralları uygulama konusundaki yaklaşımının takip edileceğinin altı çizildi.