Avrupa Birliği’nde devam edilen veri koruma yasası görüşmelerinde önerilen değişiklik hayata geçirildiği takdirde, AB sınırlarındaki 16 yaş altı çocukların sosyal medya ve sohbet platformlarını kullanımında ebeveyn onayı zorunlu hâle gelebilir.
Söz konusu yasa, şirketlerin 16 yaşın altındakilere ait verileri ebeveynlerinin izni olmadan toplamasını yasaklıyor. Bu da pratikte çocukların favori servislerini kendi iradeleri doğrultusunda kullanımının zorlaşması anlamına geliyor. Halihazırda pek çok çevrim içi serviste alt yaş sınırı 13 olarak belirlenmiş durumda.
Amerikan şirketleri yasa aleyhinde Avrupa Birliği nezdinde lobi yapıyor
The Financial Times’ın haberine göre, bazı büyük Amerikan teknoloji şirketleri söz konusu yasanın geçmesini engellemek için hummalı bir lobi faaliyetine girişti. Yasanın parçası olduğu Avrupa’nın yeni veri koruma düzenlemesi, AB’nin mevcut yasal süreçleri nedeniyle yaklaşık üç yılın sonunda bugünkü halini alabildi.
Diğer AB yasalarının aksine, veri koruma düzenlemesi için üye devletlerin ayrı ayrı süreci onaylaması beklenmeyecek. Avrupa Parlamentosu’nun onayı ile birlikte başlayacak iki yıllık geçiş sürecinin ardından yasa, tüm AB üyesi ülkelerde bağlayıcı hâle gelecek.
Amerikan teknoloji şirketleri ile AB arasındaki ilişkilerin şu sıralarda iyi olduğunu söylemek pek mümkün değil. Google ve Qualcomm gibi önemli şirketler AB’nin tekel soruşturmalarına maruz kalırken, Güvenli Liman Anlaşması’nın iptali Amerikan şirketlerinin kullanıcı verilerini AB’den alıp ABD’de depolamasının önüne geçiyor.