Teknoloji

Avrupa Birliği mobil veri dolaşımı için de tavan ücret belirliyor

Avrupalı kanun koyucular, AB üyesi ülkelerdeki veri dolaşım ücretlerini düzenlemek için önemli bir adım attı. Sesli görüşmeler ve SMS ücretleri için belirli bir fiyatlandırma politikası yürürlükte, ancak ilk kez mobil veri için de benzer bir ücretlendirme düzeni belirlendi. Belirlenen bu yeni tarifenin mayıs ayında Avrupa Parlamentosunda kabul edilmesi gerekiyor. Eğer kabul edilirse, Temmuz 2012’de de yürürlüğe girmiş olacak.

Teklife göre mobil veri iletişimin ücretlendirmesinde 2014 yılına kadar her yıl indirime gidilecek ve o yıl geldiğinde bir megabaytlık verinin ücreti 20 sentin altına inmiş olacak. Sadece mobil veri iletişimin ücretlendirilmesinde değil, gelen ve yapılan sesli çağrılardan ve SMS’lerden alınan ücretler de 2014’e kadar indirim görecek.

Varılan anlaşmanın bir başka önemli noktasıysa Avrupalı mobil operatörlerin diğer operatörlere toptan erişim satın alma imkânı satma zorunluluğunun teminat altına alınması. Bu sayede müşteriler sözleşme durumları ne olursa olsun herhangi bir mobil şebekeden dolaşım servisi almak için piyasayı yoklayabilecek. Atılan bu adım mobil operatörler arasındaki rekabeti artıracak şekilde geliştirildi. Bu arada belirlenen ücretler varsayılan fiyatlar olarak anılacak diye bir durum söz konusu değil, belirttiğimiz gibi yeni koşulda rekabetin artması bekleniyor.

İlgili – Avrupa Parlamentosu