Teknoloji

Microsoft Teams nedeniyle yeniden Avrupa Birliği’nin hedefinde

microsoft teams avrupa birliği

Avrupa Birliği, Microsoft’u Teams sohbet uygulamasını Office 365 ve Microsoft 365 abonelikleriyle yasa dışı bir şekilde paket halinde sunmakla suçluyor. Yazılım devi, Windows Media Player ve Internet Explorer’ın birlikte sunumuyla ilgili iki büyük davanın ardından, 15 yıldır AB’de ilk kez tekelle mücadele yasalarının ihlaliyle suçlanıyor.

Avrupa Komisyonu tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Avrupa Komisyonu, Microsoft’un iletişim ve işbirliği ürünü Teams’i işletmelere yönelik Office 365 ve Microsoft 365 paketlerinde bulunan popüler üretkenlik uygulamalarına bağlayarak AB tekelle mücadele kurallarını ihlal ettiği yönündeki ön görüşünü Microsoft’a bildirdi.”

AB, Microsoft’a Teams’in paketlerde sunumuna ilişkin endişeleri bir itiraz beyanıyla iletti. Yazılım devi, düzenleyicilerin endişelerini gidermek amacıyla geçen yıl Avrupa’da Teams’i Office 365 ve Microsoft 365’ten çıkartmıştı. Buna ek olarak, sonrasında Teams tüm dünyada Office 365’ten çıkarılmıştı. Ancak söz konusu hamleler suçlamaları engellemeye yetmedi.

AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Microsoft’un, kendi iletişim ürünü Teams’i işletmelere yönelik popüler üretkenlik paketlerine bağlayarak rakiplerine karşı gereksiz bir avantaj sağladığından endişe duyuyoruz. Onaylandığı takdirde Microsoft’un davranışı, rekabet kurallarımıza göre yasa dışı olacaktır. Microsoft artık endişelerimize yanıt verme fırsatına sahip.”

Microsoft ve Avrupa Birliği çözüm için birlikte çalışıyor

Microsoft ise çözüm bulmak için Avrupa Birliği ile birlikte çalıştığına dikkat çekti. Şirketin başkanı Brad Smith, konuyu The Financial Times’a şu sözlerle değerlendirdi: “Teams’in ayrıştırılması ve birlikte çalışabilirlik için ilk adımların atılmasının ardından, bugün sağlanan ilave netliği takdir ediyoruz ve Komisyon’un geri kalan endişelerini giderecek çözümler bulmak için çalışacağız.”

Avrupa Birliği, Slack’in 2020’nin temmuz ayındaki şikayetinin ardından Microsoft’un Teams’i sunumuna ilişkin bir tekelle mücadele soruşturması başlatmıştı. Slack’in orijinal şikayetinde Microsoft’un Teams ürününü Office’e “yasadışı bir şekilde bağladığı” ve “zorla yüklediği” iddia ediliyordu. Buna ek olarak, Teams’in kaldırılmasının engellendiği ve gerçek maliyetinin gizlediği de şikayetler arasında yer alıyordu.

Microsoft’un tekelle mücadele yasasını ihlalden suçlu bulunması halinde firma, şirketin dünya çapındaki yıllık cirosunun yüzde 10’una kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Avrupa Komisyonu, geçmişte olduğu gibi, Microsoft’u yazılım ürünlerini değiştirmeye zorlayacak telafi yolları da dayatabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER