Teknoloji

AB vatandaşları Facebook, YouTube ve TikTok kararlarına karşı yeni bir itiraz merkezine başvurabilecek

avrupa birliği

Avrupa Birliği (AB) vatandaşları, Facebook, TikTok ve YouTube’un içerik denetleme kararlarına itiraz edebilmek için yeni bir platforma sahip olacak. İrlanda düzenleyicileri tarafından onaylanan yeni İtiraz Merkezi, yakında bu platformların içerik moderasyonu kararlarıyla ilgili şikayetleri kabul etmeye başlayacak.

Bu merkez, Facebook, Instagram ve Threads gibi platformlarda içerik denetleme kararlarını değerlendiren Meta’nın Gözetim Kurulu’na benzer bir yapıda olacak. Meta, uzun süredir diğer sosyal medya platformlarının da kendi Gözetim Kurulu’nu kullanmasını öneriyordu, ancak bu konuda fazla bir teşvik bulunmuyordu. Ancak, Avrupa’nın Dijital Hizmetler Yasası (DSA), kullanıcı şikayetlerini çözmeye yardımcı olabilecek Mahkeme Dışı Uyuşmazlık Çözüm (ODS) kurumlarının oluşturulmasına izin vererek bu dengeyi değiştirdi.

Her ne kadar İtiraz Merkezi, Meta’nın Gözetim Kurulu’ndan bağımsız bir yapı olsa da, iki kurum arasında dikkate değer bağlantılar bulunuyor. Yeni İtiraz Merkezi’ni, daha önce Gözetim Kurulu İdaresi’nin CEO’su olan Thomas Hughes yönetecek. Ayrıca Gözetim Kurulu’nun bütçesini denetleyen Gözetim Kurulu Vakfı, bu yeni merkezin kurulmasına “bir kerelik bağış” ile destek sağladı. İtiraz Merkezi’nin ilk bağımsız mütevellileri de aynı zamanda Gözetim Kurulu’nda görev yapan mütevelliler arasında yer alıyor.

Avrupa Birliği İtiraz Merkezi yıl sonunda faaliyete geçecek

İtiraz Merkezi, “2024’ün sonlarında” faaliyetlerine başlamayı planlıyor. Bu tarihten itibaren bireyler ve kuruluşlar, Facebook, YouTube veya TikTok’un içerik denetimi kararlarına itiraz edebilmek için merkezin web sitesi üzerinden başvuruda bulunabilecek. Merkezin web sitesinde yer alan bilgilere göre, kullanıcılar itiraz başvurusunda bulunurken “cüzzi bir ücret” ödeyecek, ancak bu ücret, grup itiraz edenlerin lehine karar verirse iade edilecek.

Bununla birlikte, bu sürecin tam olarak nasıl işleyeceği ya da merkezin kaç davayı ele alabileceği henüz belirsiz. Yıllardır faaliyet gösteren Meta’nın Gözetim Kurulu, 2023’te yaklaşık 400.000 itiraz aldı ve sadece 53 karar verdi. İtiraz Merkezi, Gözetim Kurulu kadar etkili olmayabilir. İrlanda’nın medya düzenleyicisinin basın açıklamasına göre, “ODS kurumlarının kararları bağlayıcı değildir.” Yine de bu yeni yapı, kullanıcıların sıklıkla şikayet ettiği içerik denetleme sorunlarına daha fazla görünürlük kazandırabilir ve kararlarının yeniden gözden geçirilmesi umudunu artırabilir.