Avrupa Komisyonu ve Güney Kore Bilim Bakanlığı arasında “Geleceğin Teknolojileri alanında fikir alışverişilerini derinleştirme” anlaşması imzalandı. İki kuruluş 5G olarak adlandırılan gelecek nesil mobil İnternet bağlantı teknolojisinin geliştirilmesi için çalışacak, bunun yanı sıra 5G’nin iletişim ağları ve bulut bilişim üzerindeki etkilerine yönelik değerlendirmelerde bulunacak.
EU önümüzdeki yedi yıl boyunca 5GPPP (Beşinci Nesil Kamu Özel Ortaklığı) kuruluşuna 700 milyon avro yatırım yapacak. Öte yandan Avrupa Birliği endüstrisi de bunun beş katı kadar yatırımda bulunacak. Güney Kore ise 5G Forum’a yatırımda bulunacak. 5GPPP ve 5G Forum ilerleyen zamanlarda ortak niyet bildirgesinin altına imza atacak.
5G vizyonu yüksek ağ hızları sağlamanın ötesine gidiyor. Ancak tabii ki, yüksek hızlar tüketici sayısını artırmada en büyük yardımcı olacak. 5G bağlantısı sayesinde hareket hâlindeyken bir saatlik HD filmin sadece 6 saniye içinde indirilebileceği belirtiliyor. Böylelikle evlerdeki fiber internet bağlantısıyla sağlanan deneyime erişilmiş olunacak.
5G fikri saf hız ve bant genişliğinden daha fazlasını temsil ediyor. Akıllı şehirler, binalar, araçlar ve altyapı ürünleri birbirleriyle iletişim ve etkileşim hâlinde olacak.
Örneğin trafikte bir kamyonun arkasında takılı kaldıysanız, 5G destekli otomobiliniz öndeki kamyonda bulunan kameradan video akışında bulunabilecek, böylelikle yolda sizin daha da önünüzde neyin olduğunu görebileceksiniz. Akıllı evlerdeki cihazlar da birbirleriyle konuşabilecek; duman dedektörü termostat ile kontrol hâlinde olacak, eğer bir şey ters giderse itfaiyeye haber verecek.
5G’nin hayatımıza tam olarak girmesi için daha epey süre var gibi görünüyor. Bu teknolojinin kullanımına 2020-2030 yılları arasında geçilmesi planlanıyor.
[Görsel – Fon]