Avrupa Birliği, Dijital Pazarlar Yasası için yeni tarih verdi ve yasanın 2023’ün ilkbahar ayları itibarıyla yürürlüğe gireceğini açıkladı. Konuyla ilgili duyuruyu Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager yaptı. Büyük teknoloji şirketlerinin güçlerini kötüye kullanmasını engellemek amacıyla hazırlanan yasanın 2022’nin ekim ayı itibarıyla yürürlüğe girmesi planlanmıştı.
Vestager, Dijital Pazarlar Yasası’nın yürürlüğe girişi için yeni tarihi Uluslararası Rekabet Ağı tarafından düzenlenen konferansta açıkladı. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, komisyon olarak Meta, Apple, Google, Amazon ve Microsoft gibi büyük şirketler tarafından gerçekleştirilebilecek ihlâlleri yakından takip edeceklerini dile getirdi.
Henüz Avrupa Konseyi ve Parlamentosu tarafından onaylanmayan yasa, piyasa değeri 75 milyar dolardan fazla olan veya aylık en az 45 milyon aktif kullancısı bulunan şirket ve platformları “gözetçi” olarak tanımlıyor. Bu şirketleri yasayı ihlâl etmeleri durumunda şirketlere bir önceki mali yılda açıkladıkları küresel gelirin yüzde 10’una varan oranlarda cezaların kesilmesi öngörülüyor. İhlâlin tekrarlanması durumunda bu oran yüzde 20’ye kadar çıkabilecek.
Yasa, “gözetçi” kategorisindeki şirket ve uygulamalara durumlarını Komisyon’a bildirmeleri için üç aylık bir süre tanıyor. Ardından Avrupa Birliği onayı için de iki aylık bir süre söz konusu olacak. Bu bekleme süreci, Avrupa Birliği ve büyük teknoloji şirketleri arasındaki kavgaların 2023’ün sonu itibarıyla başlayabileceği anlamına geliyor.
Vestager, Avrupa Birliği Dijital Pazarlar Yasası ile ilgili olarak şu ifadeleri de kullandı: “Yeni dönem heyecan verici. Pek çok somut hazırlık yapılıyor. Komisyonda yeni yapılar oluşturuyoruz. Yeni personeller alınıyor. Yeni IT sistemleri hazırlanıyor. Ekiplerimiz şu anda bu süreçlerle meşgul. Yeni yapıları yakında hazır hâle getirmeyi hedefliyoruz.”